Снимка БулфотоРезултатите от изборите в България намират широк отзвук в

...
Снимка БулфотоРезултатите от изборите в България намират широк отзвук в
Коментари Харесай

АФП: ГЕРБ е начело във вота, но няма ясен партньор за управляваща коалиция

Снимка Булфото

Резултатите от изборите в България намират необятен отзив в чужбина и анализите за тях не стопират. Дясноцентристката партия ГЕРБ на българския министър председател Бойко Борисов излезе отпред на парламентарните избори през уикенда, само че с надигането на протестните партии няма явен сътрудник, който да образува ръководеща коалиция. Това се споделя в разбор на организация Франс прес.

ГЕРБ, с подрито от кавги и митинги въздействие след близо десетилетие на власт, завоюва едвам 26,07% от гласовете в неделя. След като стана ясно, че Борисов е изправен пред сложна задача да образува държавно управление, той се сложи като водач, представляващ стабилността.

" Няма да съумеете сами... дано се обединим ", сподели той в директно предаване във Facebook в неделя вечерта. " Имате ли някой по-опитен от мен? " попита той. Той също по този начин предложи кабинет от специалисти " за излизане от пандемията " след избори, извършени в пика на третата коронавирусна вълна в страната. Анализаторите предричаха тежка борба за Борисов да сътвори нова коалиция след ненадейно мощно показване на нови популистки и антиправителствени протестни партии.

" Резултатите демонстрират дълбоката фрагментация на обществото, " сподели политическият анализатор Антоний Гълъбов. " Няма очевидно болшинство и ГЕРБ дължи успеха си единствено на грижата на гласоподавателите за непоклатимост. " Фрагментиран парламент Новата популистка партия " ИТН " на Слави Трифонов, музикантът, трансформирал се в политик, излезе изненадващо втора с 17,9% от гласовете, съгласно формалните частични резултати в понеделник.

Традиционната съществена опозиционна Социалистическа партия получава едвам 14,9%.

Очаква се няколко други партии да влязат в 240-местния парламент, в това число две, които управляваха всеобщи антиправителствени митинги предишното лято, обвинявайки Борисов в отбрана на олигарси.

Това са дясната коалиция " Демократична България ", която завоюва към 10 % от гласовете, до момента в който новата лява коалиция " Изправи се! Мутри вън! ”, която е близка до президента Румен Радев, изострен критик на Борисов - взе близо пет %.

Повлиялата в редица предходни български държавни управления партия на турското малцинство „ Движение за права и свободи “ е пета с девет %. Настоящите съдружни сътрудници на ГЕРБ Вътрешна македонска революционна организация в това време не съумяха да преминат прага от четири % за влизане в Народното събрание. " Политиците в този момент би трябвало да проявят мъдрост, тъй като в този фрагментиран парламент ще бъде мъчно да се образува държавно управление, в случай че те не покажат политическа воля, предпочитание и визия ", сподели пред Агенция Франс Прес 67-годишният софтуерен инженер Любомир Цеков от София, добавяйки, че се надява нови избори да бъдат избегнати. Някои възрастни гласоподаватели бяха озадачени от възхода на Трифонов, който е много известен от доста години, само че най-много като артист и водещ на токшоу.

" Нямам мнение за Трифонов като политик, той е просто шоумен! Не знам какво да чакам ", съобщи 64-годишната Виолета Михайлова и добави, че е разочарована от изборните резултати, пише .

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР