Снимка БулфотоПрез следващата година средната брутна работна заплата на учителите

...
Снимка БулфотоПрез следващата година средната брутна работна заплата на учителите
Коментари Харесай

Учителската заплата скача на 1500 лева

Снимка Булфото

През идната година междинната брутна работна заплата на учителите се чака да надвиши 1500 лв.. Това съобщи пред публицисти на семинар за началото на новата образователна година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му, сега междинната учителска заплата е към 1300 лв. - брутна, от която се удържат налози и осигуровки, написа Лупа.бг .

" Затова междинната чиста учителска заплата е по-ниска и е сред 1000 и 1100 лв. ", акцентира Вълчев и посочи, че следващата година тя ще скочи до 1530-1540 лв..

Тенденцията за увеличение на учителската заплата ще продължава, увери министърът, като прогнозната междинна брутна заплата за 2021 година ще доближи към 1800 лв., което ще рече към 1500 лв. чисто. За нарастването на учителските заплати в средносрочната бюджетна прогноза са заложени 360 милиона лв. за идната година, които са повече по отношение на тази година. С още толкоз ще нарасне бюджета за това звено за 2021 година

" С тези 720 млн. лв. в допълнение ще се реализира двойното нарастване на възнагражденията на учителите през 2021 година ", изясни министър Вълчев.

За образователната 2019/2020 година учебната мрежа в страната включва 2367 учебни заведения, 1844 детски градини, 170 просветителни центрове, 23 училищен общежития и 7 обсерватории. Преди началото на новата образователна година е било закрито едно учебно заведение в страната, 4 учебни заведения са преобразувани, при 6 учебни заведения има промени в наименованието им, а смяна във финансирането има при едно учебно заведение. През новата образователна година ще има 71 обединени учебни заведения в страната, в които се образоват общо 12 615 възпитаници до десети клас.

Иновативните учебни заведения към този момент в страната са 395. Според финансирането си 4% от учебните заведения в страната са частни, 8% са държавните, а 88% са общинските учебни заведения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР