снимка: БулфотоПовече ли ще плащаме за такситата. Това се обсъжда

...
снимка: БулфотоПовече ли ще плащаме за такситата. Това се обсъжда
Коментари Харесай

Такситата искат увеличаване на услугата

снимка: Булфото

Повече ли ще плащаме за такситата. Това се разисква сега.

Над 2 лв. първична такса за транспорт желае синдикатът на таксиметровите водачи. Шофьорите са подготвени за протестни дейности във връзка със законовите промени, инкриминиращи противозаконния транспорт на пасажери.

В момента всеобщата първична такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър транспорт е 77 стотинки за дневна цена и 87 за нощна. Ако настояванията на синдиката са одобряват, първичната цена би скочила до 2.31 лв. денем и 2.64 лв. през нощта.

Това би понижило фрапантно отводите за къси курсове, които в този момент са нерентабилни за водачите, съобщи пред БНР Красимир Цветков, ръководител на националния профсъюз. Той цитира данни, съгласно които 62-70% от всички недоволства от таксиметровите компании в този момент са поради отводите на таксиметровите водачи да извършват курсове на къси дистанции.

При доста понижаване на отводите ще нарасне качественият индикатор, акцентира Цветков.

Правени са изследвания и анкети, които демонстрират, че границата към 2.00 лв. за първична цена е допустима за клиентите, посочи той.

Още от края на 2019-а тече сливане на позиции в сектора по тематиката нерегламентирани транспорти, напомни Красимир Цветков. По думите му този вид транспорти доста съществено са " тормозили пазара " и досега не могат да бъдат спрени макар мненията на редица институции.

Протестните дейности ще протекат под няколко форми – с изключение на автошествия, се възнамерява и непрекъснат неопределен митинг пред постройката на Министерството на превоза. " Ние имаме палатки. Може би на " Гурко " ще ни е комфортно, да поживеем малко на къмпинг ", разяснява Цветков.

Таксиметровият профсъюз чака развиването от публичното разискване на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата би трябвало да влезе в деяние от 1 януари.

Друг текст в наредбата, който тормози превозвачите, е обвързван с годините за първична регистрация на таксиметров автомобил. С влезнали в действие промени от лятото е изнемощял текст, ограничавал годините за първична регистрация на автомобила. " Законодателят реши, че този текст от закона предизвиква прилепяне на пазара ", разясни Красимир Цветков.

Наредба 34 обаче още веднъж връща осемте години, което директно обслужва интереса на съответни компании, които продават таксиметрови коли на лизинг с висока степен на оскъпяване, посочи Цветков.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР