Снимка БулфотоОт туристическия бранш прогнозират масови фалити, загуба на хиляди

...
Снимка БулфотоОт туристическия бранш прогнозират масови фалити, загуба на хиляди
Коментари Харесай

Туризмът иска „данъчна ваканция“

Снимка Булфото

От туристическия отрасъл предвиждат всеобщи банкрути, загуба на хиляди работни места, както и цялостен неуспех на идния летен сезон 2020 година Това стана ясно на взаимна конференция на представители на бранша. В нея взеха присъединяване Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния ръб по туризъм (НБТ), както и други браншови сдружения, съобщава  economic.bg .

С цел да се „ успокои “ обстановката в бранша и да се предотвратят всеобщите банкрути, от бизнеса са внесли апел към държавното управление за незабавни ограничения. Сред настояванията им е да се вкара мараториум за 12 месеца, считано от 1 август 2020 година, върху влизането в действие на разпоредба Н-18. Освен това от сектора желаят от 1 април, още веднъж със период 12 месеца, всички разноски по обществени осигуровки на заетите в сектора да се поемат от държавното управление. Сред останалите претенции на туристическия отрасъл е още веднъж в границите на една година, считано от 1 април 2020 година да могат, без да им се начислява рента, да изплатят отговорностите си към страната по повод Данък добавена стойност, локални налози, както и такса боклук.

„ Светът не е преживявал по-тежка рецесия в последните десетилетия. Дори след атентатите на 11 септември 2001 година нямаше подобен отрицателен резултат върху туризма “, сподели Даниела Стоева, ръководител на Управителния съвет на АБТТА.

Браншовите организации по време на конференцията показаха и резултати от проведно от тях анкетно изследване измежду бизнеса за въздействието на COVID-19 въху бранша. От него излиза наяве, че в резултат на административните ограничавания, които постанова България като мярка за справяне с зараза, се следи спад със 70% на резервациите в хотелите, а 80% към този момент направените се анулират. По отношение на туроператорските действия пък е регистриран спад от 75% на търсенето на ексурзии, а 90% от плануваните такива към този момент са анулирани.

„ В българския туризъм заетите са минимум 300 000, а от изследването стана ясно, че 60% от сектора приготвя съкращения поради обстановката “, сподели още Стоева и добави: „ Данните, коити представяме бяха настоящи до през вчерашния ден, тъй като изследването е правено вторниксрещу сряда, днес към този момент е още по-страшно. Ситуацията е толкоз динамична, че сутринта е едно, а на вечерта напълно друго “.

„ Като най-голямата работодателска организация в бранша предлагаме министър-председателят Бойко-Борисов да сфромира Национален стопански щаб, който  да изготви едногодиишна стратегия да помогне да избавление на транспортен и туристически отрасъл “. Това оферират от Националния ръб по туризъм.

В преконференцията присъединяване взеха и от Българското конгресно бюро, което дава отговор за събитийния туризъм и организирането на конференции в страната. „ Сред нашия отрасъл рецесията настъпи. Още от предходната седмица фирмите започнаха претенции за отменяне на събития през март, а към този момент започнаха и за април да се анулират. Над 90% от фирмите, които са част от нашето съдружие към този момент изгубиха оборотите си “, изясни Теодора Жилкова, член на Българското конгресно бюро.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата па
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР