снимка БулфотоНедалновидно е решението за спиране на старта на преговорите

...
снимка БулфотоНедалновидно е решението за спиране на старта на преговорите
Коментари Харесай

Цветанов: България трябва да направи компромис спрямо Северна Македония

снимка Булфото

Недалновидно е решението за прекъсване на старта на договарянията за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. На мнение сме, че слабостите в контракта сред България и съседката ни могат да се преодолеят в границите на преговорния развой.

Това написа в публична позиция на партията на Цветан Цветанов изпратена до медиите, съобщи вести.бг.

Ето и цялостният текст на позицията:

" Пълноправното участие на Република Северна Македония в НАТО е значима крачка за цялостната европейската вероятност на Западните Балкани. Предизвикателствата пред РСМ по отношение на европейската ѝ интеграция се свеждат понастоящем най-много до поддържането на добросъседски връзки. Това е обаче един от най-важните правила в процеса на разширението на Европейски Съюз. В Република България оценяваме високо постигнатото сред РСМ и Република Гърция по отношение на името на РСМ, както и за подписването на Преспанското съглашение.

Смятаме, че задачата на взаимното председателство (на Република България и РСМ) на Берлинския развой е да се поддържа по принцип пътят на РСМ към Европейски Съюз. Тази цел не се реализира с подхванатите дейности. Припомняме големите старания България да стане пълновръстен член на Берлинския развой и да получи председателството точно, с цел да бъде по-видима поддръжката ни за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Основният външнополитически приоритет на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз беше възвръщането на европейската вероятност за страните от Западните Балкани. Приоритет, който беше общопризнат от всички страни членки на Европейски Съюз. Сега заявяваме, че България има единна политика във връзка с РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от Народното събрание. Дали тази единна политика, обаче, е вярната в миг на икономическа и здравна рецесия и дали тя е в действителност удостоверение за екипна игра у нас?

Възможен ли е компромис в самия завършек на 2020 г.- на 16 декември, когато е последното съвещание на Корепер (Комитет на непрекъснатите представители на държавните управления на страните — членки на Европейския съюз)? Би трябвало, в случай че се търси огромната цел - Европейски Съюз да е обединен и мощен на световната сцена. Нужен е компромис тъкмо в този момент, компромис, който зависи от България. Призоваваме държавното управление да съумее да мисли световно и отговорно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР