снимка: БулфотоКолко са богатите българи? Тази статистика дава реални данни:Броят

...
снимка: БулфотоКолко са богатите българи? Тази статистика дава реални данни:Броят
Коментари Харесай

Около 4 хиляди българи с 30 000 лева месечна заплата

снимка: Булфото

Колко са богатите българи? Тази статистика дава действителни данни:

Броят на хората, които са получавали заплащане над 30 хиляди лева в България, доближава съвсем 4 хиляди души през декември мината година. Това е растеж от съвсем два пъти по отношение на декември 2016 година, когато техният брой е бил малко над 2,4 хиляди души, сочат на Министерството на финансите.

От началото на тази година обаче още веднъж се следи двойно стесняване на хората с най-високи заплати в страната. През март по-малко от 2,1 хиляди души са заявили приходи от трудово заплащане, надвишаващи 30 хиляди лева Техният брой бележи напълно лек растеж - до 2193 души през август, който е последния месец, за който има предоставени данни от ведомството.

През актуалната година " най-силният " месец откъм регистрирани приходи, надвишаващи тази сума, е юни, когато техният брой е бил 2351 души.

За последните четири години се повишава и размерът на общата данъчна основа на тези човеци. Докато през декември 2016 година тя е възлизала на 24,5 млн. лева, към края на предходната година тя към този момент е малко над 36 млн. лева, преди да се срине до едвам 15,4 млн. лева през август 2020 година

Данните демонстрират също, че за последните четири години фрапантно е намалял броят на хората, получаващи 560 лева месечно или по-малко. Докато през 2016 година те са възлизали на над 1,1 млн. души, през декември предходната година те са били 845 хиляди души.

Като цяло наклонността на стесняване се резервира и през актуалната година, като дъното е през април и май, когато са регистрирани надлежно 656 и 665 хиляди души, получаващи минималната работна заплата или по-малко.

Тенденциите в тази трудова категория могат да се обяснят с два фактора. Докато преди четири години страната занапред се беше възстановила от Голямата криза, за миналите четири години стандартът на живот стартира да се покачва, а немалка част от кохортата в данните е минала към по-високи хонорари - нещо, което се удостоверява от увеличението на другите сегменти в таблицата.

Същевременно от началото на актуалната криза точно най-нискоквалифицираните бяха наранени тежко, като съкращенията измежду тях бяха най-често срещани. А откакто броят им през юни се повиши, през юли и август той се намали още веднъж, като евентуално пояснение би бил тежкият удар върху бранша на туризма, защото към средата на лятото към този момент беше ясно, че сезонът се е провалил и хотелите нямаха потребност от работна ръка.

Прави усещане, че за миналите четири години се регистрира голям растеж при подоходната категория сред хиляда и 2 хиляди лева - от 417 хиляди души в края на 2016 година до 627 хиляди души към август тази година, което е повишаване от 50%. Въпреки че тази низша междинна класа също получи лек удар в хода на актуалната рецесия, тя се възвръща и надвишава броя хора, получаващи подобен приход в края на предходната година - 603 хиляди души.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР