Снимка БулфотоКато сериозна задача новият главен прокурор си поставя да

...
Снимка БулфотоКато сериозна задача новият главен прокурор си поставя да
Коментари Харесай

Гешев по БНТ обяви къде ще са първите му удари: Кметове в комбина с прокурори, шефове на полиция и местните велможи

Снимка Булфото

Като сериозна задача новият основен прокурор си слага да разбие " локалните велможи ", защото има места, където прокуратурата е част от " статуквото " дружно с кмета, шефа на полицията, шефовете на учебното заведение, болничното заведение и други Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия основният прокурор Иван Гешев ден след формалното си встъпване в служба, написа " Стандарт " .

" Дори и в персонален проект това основава проблем за възприятието на правдивост у жителите ", сподели още Гешев. На тези места " частни територии ", където има " симбиоза на мастно равнище " основният прокурор счита да сложи съответни цели и задания и се надява те да се възприемат вярно.

Като съществени цели за мандата си Иван Гешев уточни - отвореност на прокуратурата към проблемите на жителите, те да схванат какво и по какъв начин работи прокуратурата, както и битката с битовата престъпност.

Поемам прокуратурата в добра кондиция, подредена и с административен потенциал. Има проблеми в структурата, само че " няма безгрешни и няма да хвърлим камък обратно ", съобщи Гешев, а след сформирането на екипа си ще се заеме с смяна в неравномерната натовареност на прокурорите.

  " Надявам се да не приказваме към този момент толкоз за корупция. Надявам се прокуратурата да излезе по-силна от този мандат ", съобщи още Иван Гешев като упоритост за идващите 7 години.

Той счита да промени съществуващия тук-там бюрократичен метод, защото е наясно, че заплатите си прокурорите получават от налозите на хората и по тази причина те би трябвало да получат това, което желаят - правдивост. Именно бюрократичният метод в самото мислене на някои прокурори ще е най-трудното, което ще би трябвало обаче да се промени, изясни Иван Гешев.

Главният прокурор уточни, че счита тематиката за смяната на остарялото законодателство като по-важна и основна за обществото, в сравнение с тематиката за смяната на правосъдната система като цяло. Иван Гешев се базира на думи на европейския основен прокурор Кьовеши, която ми споделила, че не може с въдица да се лови слон, а неговият отговор бил, че в България " ние понякога даже хващаме слон с въдица ".

Ако прокуратурата се извади отвън правосъдната система, тогава би отишла към изпълнителната власт и политическият напън ще е всекидневие.

Дебатът за мястото на прокуратурата и възобновената тематика за правосъдната промяна той дефинира като напълно политически и добави, че по този начин и не му е ясна тъкмо тематиката на този спор, който е иницииран от президента и който върви и сега, защото не е дефиниран проблем.

Дали Конституцията би трябвало да бъде променена и дали тя ще бъде променена - това са разнообразни въпроси, съгласно Гешев, който съобщи, че всичко зависи от волята на Народното събрание. След Нова година може да се чака мнение от страна на прокуратурата по тематиката и за така наречен " самостоятелен прокурор ", каквото мнение е поискано по проектозакона на Министерски съвет. Първо обаче Гешев ще образува екипа си, както и правния съвет от " светила " на юридическата просвета, каквато поръчка даде още през вчерашния ден при встъпването си в служба.

Според Иван Гешев  дебатът за смяна на Конституцията сега е политически " и той има единствено политически цели. Главният прокурор не е чул до този миг нито рационални хрумвания, нито такива съответни и юридически аргументирани. Той напомни, че към този момент има решение на Конституционния съд за мястото на прокуратурата и сега, по думите му, започваме един спор без предмет и тематика.

Зад този спор прозират концепциите на няма да ги назовавам " десни екстремисти ", само че ще ги нарека " сегмент, който се намира отвън Народното събрание ", съобщи Гешев и изясни, че зад настояванията за смяна в правосъдната система стоят две цели - да се реализира механизъм за премахване на съответен основен прокурор, който не харесваш, и втората цел - да се унищожи прокуратурата, както бе унищожено следствието по времето на Иван Костов, който пък го е направил поради персоналното си отношение към Бойко Рашков.

Иван Гешев е уверен, че офанзивите от тези кръгове няма да спрат и даже му е забавно какво ще се случи по време на мандата му.

Главният прокурор още веднъж съобщи, че не го интересува дали някой го харесва, или не, защото това е работа на политиците, а не на един прокурор. Нормално е да има хора, които не го харесват и това са тези, които правят закононарушения.

По тематиката за " самостоятелния прокурор ", който да управлява основния прокурор, Иван Гешев уточни, че не се тормози от надзор, защото " не съм нарушител ", " няма терзания ", а и няма желание да прави закононарушения. Трябва обаче да се изясни на жителите ясно, че и в този момент има механизъм за надзор и основният прокурор може да бъде отхвърлен даже и за уронване на престижа на институцията. Самият механизъм, визиран с въвеждането на самостоятелен прокурор, " може и да не бъде задействан в границите на нашия живот ", предизвести Гешев.

Едно нещо, което обаче би трябвало да се промени, е потреблението на основния прокурор като " пощенска кутия ", сподели за следващ път Гешев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР