Снимка БулфотоЖените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко

...
Снимка БулфотоЖените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко
Коментари Харесай

Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете

Снимка Булфото

Жените в Европейския съюз получават приблизително по 16% по-малко от мъжете през 2016 година, заяви формалната статистическа организация " Евростат ", написа БГНЕС.

" За всяко евро, което мъж е спечелил на час, една жена е направила приблизително 84 цента ", се споделя в известието на Евростат, оповестено преди Международния ден на дамата.

В международен мащаб дамите печелят приблизително с 23% по-малко от мъжете. При сегашните темпове, съгласно Международната организация на труда, ще са нужни 70 години, с цел да се запълни празнината. Разликата в заплащането сред представителите на другите полове е единствено малко по-добра от тази в Съединените щати, където дамите се заплащат с 20% по-малко от мъжете.

В Европа разликата в заплащането е изключително висока в Германия и Англия, където е от тях е 21%. Румъния, Италия и Люксембург имат по-добри резултати, като разликата е пет %, до момента в който във Франция дамите печелят с 14% по-малко от мъжете.

Цифрите са огласени един ден, преди светът да означи 40-ия Международен ден на дамата, в една година, през която се развихри придвижването #MeToo против половия тормоз и злоупотреби, и се възроди полемиката за правата на дамите по света, напомня Агенция Франс Прес.

Във вторник 15 от 28-те членове на Еврокомисията разгласиха декларация, потвърждавайки равнопоставеността на половете като един от правилата на Европейски Съюз.

" Искам дамите да заемат 40% от висшите позиции по времето, когато моят мандат завърши през октомври 2019 година ", разяснява шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР