снимка БулфотоГолямо предизвикателство е да ваксинираме срещу грип колкото може

...
снимка БулфотоГолямо предизвикателство е да ваксинираме срещу грип колкото може
Коментари Харесай

Проф.Кантарджиев: Ще е голям късмет, ако успеем да ваксинираме поне 7% от хората срещу грип

снимка Булфото

Голямо предизвикателство е да имунизираме против грип колкото може повече хора. Истината обаче е, че с програмата на здравното министерство за профилактика и с предоставените малко повечко ваксини тази година, в случай че имаме 7% имунизирани ще викаме ура. Това съобщи дирeктoрът нa Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв представяйки програмата за профилактика пред депутатите от здравната комисия. Той означи, че програмата започва предходната година и имаме 4% имунизирани, което е повече от два пъти от предходните години. За съпоставяне, сред 20 и 30% от хората в Германия гледат да се имунизират срещу грип, уточни още той, представен от.

Програмата е известна- предходната година трябваше да обхване 10% от хората над 75 години, в този момент, тази година, би трябвало да са 15% и при завършване – 2022 година, към този момент всеки четвърти възрастен да бъде имунизиран гратис, което за тези хора е една изгода и икономическа поддръжка, посочи проф. Кантарджиев.

Той е безапелационен: " Трябва да има елементарен достъп до ваксини и хората да бъдат осведомени за имунизациите, в смисъл - да се споделя истината ".

Времето за ваксиниране срещу грип обикновено е октомври, уточни той и акцентира, че би трябвало да е 21 дни преди епидемиологичното разпространяване.

За предходната година 120 000 ваксини бяха за възрастните хора и 2800 лекарски практики бяха ангажирани. Сега са 180 000 ваксини и последователно ще се усилват до 25%, уточни още професорът. Той означи, че в този момент има малко повече ваксини на аптечния пазар, само че неприятното е, че търсенето е такова, че свършват за 2 – 3 дни.

Покритието на популацията над 65-годишна възраст би трябвало да се реализира в този сезон 2020 – 21 година, планува програмата.

С идването на имунизациите, отвън тази стратегия, беше препоръчано вероятно здравни служащи да се имунизират и да се подходи към бременни и деца, заяви още проф. Кантарджиев.

Сега на Запад гледат да имунизират бременните, уточни той. Обяснението, съгласно него, е в откритото покрай свинския грип, че грипът е най-опасен за цялостните хора и за бременните. Проф. Кантарджиев означи, че настройката в нашата страна е такава, че в случай че педиатър предложи на бременна да се имунизира, след това " всяко предлежание ще бъде хвърлено на имунизацията " и не се ангажира че персонално той би дал такива рекомендации. По отношение на имунизирането на деца, професорът уточни, че в Съединени американски щати имунизират бебетата над 6 месечна възраст.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР