Снимка БулфотоБългарите нямаме собствен цивилизационен модел, а се опитваме да

...
Снимка БулфотоБългарите нямаме собствен цивилизационен модел, а се опитваме да
Коментари Харесай

Тренчев: Идеята, която може да мобилизира една нация, я няма

Снимка Булфото

Българите нямаме личен цивилизационен модел, а се опитваме да се впишем в модела на непознати народи. Така почетният ръководител на КТ „ Подкрепа ” Константин Тренчев си изяснява за какво толкоз години след демократичните измененията у нас " дереджето " не се трансформира.

Ето какво още сподели Тренчев в „ Седмицата ” на Дарик:

" Аз съм си задавал въпроса за какво сме на това състояние. В голяма степен се дължи на нашата характерна народопсихология. Първо, ние нямаме личен цивилизационен модел, ние се опитваме да се впишем в модела на непознати народи. Това е невероятно, тъй като техният модел е основан от друга просвета, друга среда. Например през днешния ден се опитваме да се набием в англосаксонския модел. И сме толкоз смешни! Правим се на американци без парите на американците. Жалка работа! ".
 
Той се обърна към българите: " Хора, измислете кое е характерно за нас самите, тъй като всяка нация има нещо автентично, всяка нация е скъпа с нещо. Ние като даденост, като страна сме неповторими. Гордеем се с някакво минало, несъмнено има генетична връзка, към момента сме на територия, която се назовава България, само че ние нямаме нищо общо с тези хора, които в действителност са давали живота си за хрумвания. Идеята, която може да активизира една нация, я няма. Идеята не може да бъде да имам " Мерцедес " или БМВ и някоя руса силиконка там да се мотае. Това може да осмисли живота на някакъв човек, само че не и на една нация. Прекалено материално се подхожда в такова едно ниско равнище ".
 
И добави: " Според мен всичко потегля от това, че ние просто сме едни неверници, а когато си нечестивец, губиш всевъзможни ориентири - и морални и така нататък И нещата не отиват на добре. Знам ги политиците, те би трябвало да смъкват звезди. Аз по тази причина избягах от политиката, тъй като тази среда ми е втръснала до болежка. Това е среда на двуличие, на измамници, не желая да съм в нея ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР