Снимка БулфотоБаба и дядо, които отглеждат внучето си, да вземат

...
Снимка БулфотоБаба и дядо, които отглеждат внучето си, да вземат
Коментари Харесай

Поправена несправедливост! Баба и дядо да вземат заплата като на приемни родители, ако отглеждат внучето си

Снимка Булфото

Баба и дядо, които отглеждат внучето си, да вземат пенсия или обществена помощ, каквато вземат приемните родители. Такъв законопроект приготвя и напълно скоро ще внесе в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова, написа Флагман.бг.

По думите й не е заслужено изцяло непознати приемни родители да вземат всеки месец заплата, за да отглеждат дете без родители, а в случай че дете-сираче се отглежда от родните му баба и дядо да не се дава никаква поддръжка на възрастните хора. Имайки поради и ниските пенсии на пенсионерите в България и потребностите на едно дете – възпитаник, да вземем за пример.

Заплатата на едно приемно семейство е към 700 лева всеки месец. Заради съблазнителната сума бяха регистрирани и нередности с приемната грижа.

Масово хора от селата вземат дете за развъждане, единствено с цел да прибират парите. 

Законопроектът се приема като обективен от огромна част от депутатите и следва занапред да бъде вкаран и да се разисква в пленарна зала.

Мая Манолова вкара още един законопроект за децата-сираци. Той планува да отпаднат спънките при взимане на пенсия, която сега е 115 лева, като отпадане на наложителния стаж на умрелия родител. Причината – има доста случаи, когато децата са изгубили родителите си млади или други бюрократични спънки.

Обсъжда се също пенсията на сираците да стане колкото минималната работна заплата, а не скромната сума от 115 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР