Снимка: БулфотоАмериканската организация Фрийдъм хаус, която следи развитието на демокрацията

...
Снимка: БулфотоАмериканската организация Фрийдъм хаус, която следи развитието на демокрацията
Коментари Харесай

Доклад на Фрийдъм хаус: Оценката за демокрацията в България става все по-ниска

Снимка: Булфото

Американската организация " Фрийдъм хаус ", която следи развиването на демокрацията в някогашните социалистически страни в Източна Европа и някогашния Съветски съюз разгласява своя нов отчет. От него излиза наяве, че политическите водачи в Европа и Евразия подкопават институциите, отхвърлят демократичните правила и поддържат различни механизми за властническо ръководство. 

Годишният отчет на Фрийдъм хаус е озаглавен " Антидемократичният поврат ". Най-силно оттегляне в последната година е маркирано в Унгария и Полша.

България (58), Румъния (57), Хърватия (54) и Полша (60) са " полуконсолидирани демокрации ". Оценките отразяват % народна власт, като колкото по-близо до 100 са те, толкоз по-демократични са страните.

Унгария (45) е предходна в категорията на " хибриден режим ", където също са страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия.

" Отличниците " в района са Чехия (76), Словакия (72), Словения (81), Литва (78), Латвия (80) и Естония (84), които са оценени като " консолидирани демокрации ".

Русия и останалите страни са " консолидирани властнически режими ".

Фрийдъм хаус прави оценка страните по положението на демократично ръководство, изборния развой, гражданското общество, независимостта на медиите, локалното самоуправление, правораздаването и корупцията.

В последните пет години оценката на България пада от 62 до 58, което я приближава до хибридните режими. Основна причина за отстъплението е положението на правораздаването.

Причина за това са " терзанията от политизирането на основния прокурор, неналичието на отговорност за полицейски и прокурорски произвол, както и дискриминационно отношение към ромското население по време на пандемията от COVID-19 ", написа в отчета.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР