Снимка Булфото63 на сто от българите смятат, че образованието в

...
Снимка Булфото63 на сто от българите смятат, че образованието в
Коментари Харесай

Галъп: Според 63 на сто от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

Снимка Булфото

63 на 100 от българите считат, че образованието в учебните заведения в България в последните години върви към по-лошо. Tова демонстрира изследване на " Галъп ", извършено сред 5 и 11 септември измежду 769 души, заяви бТВ.  

16 на 100 от интервюираните са на мнение, че образованието върви към по-добро, а 21 на 100 не могат да преценяват.  

 



Снимка: Галъп

 

Социолозите напомнят, че през 2012 година в подобен сондаж 23 на 100 са са дали отговор, че образованието в учебните заведения върви към по-добро, а 48 на 100 са били на противоположното мнение.  

За 6 години делът на интервюираните, които считат, че образованието в учебните заведения върви " към по-лошо ", е повишен с 15 пункта, а на тези, които са на мнение, че върви " към по-добро " е понижен със 7 пункта, установяват анализаторите. Те означават, че въпреки да е рано за систематизирания, съпоставката демонстрира задълбочаване на отрицателното отношение на българите към системата на образованието.

По-оптимистично настроени и през 2012 година, и в този момент са младите и хората с по-висок учебен статус, само че даже и там оптимизмът не доминира. 

На въпрос: " Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше обучение, какво бихте предложили? ", през 2018 година 41 на 100 дават отговор " да следват в чужбина ", а 38 – " да следват в България ".  

По-младите и по-образовани изричат желания към образованието в чужбина, за разлика от по-възрастните, които считат, че България е мястото, където кандидат-студентите би трябвало да продължат висшето си обучение.

Дългогодишният проучвателен опит на " Галъп интернешънъл " по тематиката сочи, че отрицателното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното чувство за несъответстваща работа на политиците, показват социолозите.

Те означават, че се среща и песимизъм по инерция, само че във всеки случай данните съдържат задоволително тревожни заключения.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР