Снимка: БулфотоСега публикува интересен анализ за съдебните сдела, които Прокуратата

...
Снимка: БулфотоСега публикува интересен анализ за съдебните сдела, които Прокуратата
Коментари Харесай

Сега: Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради лошата работа на прокуратурата

Снимка: " Булфото "

" Сега " разгласява забавен разбор за правосъдните сдела, които Прокуратата на Република България е изгубила. От анализа става ясно и с какъв брой е ощетен българският поданик.

Всеки работен ден данъкоплатците дължат приблизително по 11 453 лв. поради неприятната работа на прокуратурата. От началото на 2019 година до 5 август тази година държавното обвиняване е наказано по над 370 цивилен каузи за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лева Това демонстрира изследване на " Сега " на всички каузи по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ) против прокуратурата, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този интервал.

За цялата 2019 година сумата е 3 145 422 лева, а от началото на тази година до август - 1 642 172 лева Отделно се дължат лихви и разходи.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е наказана да заплати по ЗОДОВ, са от отчета за 2016 година – 2.5 млн. лева През 2015 година компенсациите бяха пак толкоз, а през 2014 година – 3.65 млн. лв. През 2017 година държавното обвиняване излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от докладите си. Оттогава данните липсват, по тази причина и " Сега " изиска информация от висшия съд за делата и ги прегледа едно по едно.

По подигравка, най-голямото обезщетение, присъдено през обсъждания интервал е на военния прокурор Илиан Георгиев - 130 000 лева На толкоз бяха оценени вредите, които прокурорът е претърпял от противозаконни обвинявания в длъжностно закононарушение, държане на патрони за револвер без позволение и заграбване. Първата инстанция му беше присъдила 400 000 лева, само че апелативният съд понижи размера на компенсацията, а върховният съд отхвърли да се занимава с проблема.

На В.Т.П. са присъдени общо 113 000 лева - 80 000 лева за неимуществени вреди и 33 585 лева за имуществени вреди с лихвите. В.П. е бил разследван за финансови закононарушения, а по-късно делото против него е прекратено поради липса на виновност и закононарушение. Наказателното произвеждане траяло повече от 16 години, година и 5 месеца индивидът е бил в ареста, а по-късно повече от година под домакински арест. През това време двете му деца били възпитаници, казусът бил отразен в медиите, това го сринало душевен.

92 000 лева и още над 16 000 лв. за правосъдни разноски  Л. П. Х. - някогашен основен експерт от ЦКБ, упрекнат за закононарушение по работа. Делото против него стартира през 1999 година и завършва дефинитивно през 2016 г. 

Най-ниското обезщетение, присъдено през обсъждания интервал, е 300 лева То е поради инициирана от прокуратурата процедура по закона за здравето. По друго дело поради нелегално задържане П.С. получава 500 лева за вреди. Повечето компенсации обаче са четирицифрени суми, като има и доста над 10 000 лева

Броят на влезлите в действие неоправдателни решения против прокуратурата по ЗОДОВ, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, стабилно се усилва. Това се споделя в отчета за активността на държавното обвиняване за 2019 година Миналата година неоправдателните решения, които са влезнали в действие, са 331, при 302 и 280 в предходните две години. А хората с компенсации са 339, при 305 и 297 за 2018 година и 2017 г. Прокуратурата губи към 85% от заведените против нея каузи.

По закон страната дава отговор за вредите, породени на жители от проверяващите органи, прокуратурата или съда, при:

- задържане под стража, в това число като мярка за неотклонение, домакински арест, когато са били анулирани, използване от съда на наложително настаняване и лекуване или насилствени медицински ограничения, когато те бъдат анулирани, както и при всички други случаи на отнемане от независимост в нарушаване на Конвенцията за отбрана на правата на човека;

- нарушение на права, предпазени от чл. 5, § 2 - 4 на Конвенцията;

- обвиняване в осъществяване на закононарушение, в случай че лицето бъде целесъобразно или в случай че формираното наказателно произвеждане бъде прекъснато заради това, че действието не е осъществено от лицето или че осъщественото действие не е закононарушение, или заради това, че наказателното произвеждане е формирано, откакто наказателното гонене е погасено по отминалост или действието е амнистирано;

- налагане на наказване по Наказателния кодекс или на административно наказване, когато лицето бъде целесъобразно или административното наказване бъде отменено;

- използване от съда на административна мярка, когато решението му бъде анулирано като незаконосъобразно;

- осъществяване на наложено наказване над избрания период или размер;

- незаконосъобразно потребление на специфични разследващи средства.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР