Снимка: БулфотоМного скоро Сърбия ще изпревари България по средна заплата.

...
Снимка: БулфотоМного скоро Сърбия ще изпревари България по средна заплата.
Коментари Харесай

Александър Вучич: Много скоро Сърбия ще изпревари България по средна заплата

Снимка: Булфото

" Много скоро Сърбия ще изпревари България по междинна заплата ". Това съобщи президентът на западните ни съседи Александър Вучич, поради това, че стопанската система в страната върни на цялостни обороти.

Брутният вътрешен артикул на Сърбия през 2020 година доближи съвсем 53 милиарда $, по данни на Световната банка, до момента в който този на България възлиза на 69,1 милиарда $, написа Стандарт.

Средната месечна брутна работна заплата в Сърбия е близо 90 хиляди динара или малко над 890 $, до момента в който тази в България е 1 525 лева или малко над 900 $.

България обаче получава в допълнение финансиране от европейските фондове за разлика от Сърбия, която не е членка на Европейски Съюз. Очаква се единствено в границите на Плана за възобновяване и резистентност страната ни да получи над 12 милиарда евро в идващите години, като прогнозите са за повишаване на българската стопанска система с 21,7% до 2025 година Планът за възобновяване и резистентност обаче буксува и още не е импортиран в Брюксел.

" За всички е ясно, че ние имаме най-ниската цена на електричеството в Европа. В тази част на Европа ние имаме най-високите заплати, а до месец, два или три, ще задминем по този индикатор и България, която е член на Европейски Съюз, " сподели Вучич по време на конгрес на Партията на сръбските пенсионери, който се предаваше от сръбските медии, в това число и националните малките екрани, съобщи vesti.bg.

Според Вучич, " имало напън върху Сърбия да закрие термоцентралите ".

" Аз няма да се подмазвам на никого. Аз желая да имаме ток. Според мен всеки естествен човек схваща това нещо. Те тогава ни споделят - нямате право на хидроцентрали, нямате право на вятърни паркове ", сподели още той и посочи, че Сърбия и единствено още една страна от района не внася ток.

Вучич благодари на пенсионерите за тяхната поддръжка, които постоянно са били " в първите редове за отбраната на отечеството ". Според него " сръбските пенсионери в никакъв случай не са имали толкоз високи пенсии като в този момент ".

Средната пенсия в Сърбия е към 30 хиляди динара или близо 300 $, до момента в който в България е 509,39 лева през първото тримесечие на тази година или близо 305 $.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР