СНИМКА: БУЛФОТОГлавният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат

...
СНИМКА: БУЛФОТОГлавният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат
Коментари Харесай

СЪДЪТ РЕШИ: Имунитетът спасява Иван Гешев от делото на Баневи срещу него

СНИМКА: " БУЛФОТО "

Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат пожизнен имунитет за всичко, което кажат в качеството си на прокурори. Така в резюме могат да се обобщят претекстовете, с които арбитър Даниела Христова от Софийския градски градски съд приключва делото за 60 000 лева обезщетение, заведено против управлението на държавното обвиняване от Николай и Евгения Баневи, оповестява " СЕГА ".

Семейството заведе дело за морални вреди и против Гешев и петимата му заместници поради тяхното писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от напън, те се хвалят и с неприключили каузи, измежду които и това против Баневи, напомня " СЕГА ".

Това е надменно корист с права и нарушаване на презумпцията за невиновност, считат Баневи.

Според Баневи подтекстът, в който са сложени е позорящ. Те сочат изразите " олигарси " и " считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". Според тях и като ги назовават " виновни " за закононарушения, това се равнява на отговорни, т.е. наказани с финален правосъден акт, какъвто против тях няма. И това нарушава презумпцията, че са почтени.

" Подписването на изказвания, изходящи от административни ръководители на органи на правосъдна власт са служебни дейности без значение, че имат писмена форма ", изяснява съдията, представена от " СЕГА ".

И добавя, че подписването на въпросното писмо до европейските институции е било в кръга на професионалната подготвеност на Гешев, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Официалните кореспонденции на тези лица, в това им качество, съставляват служебно деяние за което Конституцията категорично и императивно ги освобождава от гражданска отговорност, добавя съдът.

" Няма спор в правната доктрина, че функционалния имунитет е до живот. Отговорността за противоправни дейности и противоправни актове на магистрати може тежи единствено върху страната ", показва още арбитър Христова и добавя, че претенциите за непозволено увреждане в такива случаи би трябвало да се насочат към страната.

Освен че делото им е прекъснато, Баневи са и наказани да платят 14 031 лева разходи на юриста на прокурорите - Александър Машев. Той е брачен партньор на зам.-главната прокурорка Даниела Машева и е оказал на шестимата обвинители безвъзмездна адвокатска помощ, се вижда от правосъдното определение. Съдът пресмята дължимото по наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. Тъй като искът е за 60 000 лева, минималният хонорар е 2338.50 лева Макар и искът да е за солидарно заплащане от шестимата на тези 60 000 лева, за всеки от тях е присъден минималният хонорар, т.е. общо 14 031 лева Това повелява наредбата за адвокатските възнаграждения, разясниха съдии пред " СЕГА ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР