Снимка Булфото, архивЗапочват Богоявленските празници. На 5 януари българската православна

...
Снимка Булфото, архивЗапочват Богоявленските празници. На 5 януари българската православна
Коментари Харесай

На зимния Кръстовден свършват мръсните дни

Снимка Булфото, списък

Започват Богоявленските празници. На 5 януари българската православна черква отбелязва Зимния Кръстовден, именуван още Водокръст, Неядка, Попова Коледа.

Този празник затваря цикъла на „ мръсните дни “, започващи от 25 декември. „ Мръсни “ или „ некръстни “ се назовават съгласно християнството тези дни, в които новороденият Иисус към момента не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния обред е посредством силата на Кръста да се почисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се приготви за огромното кръщение, което следва. Сутринта в църквата се отслужва работа, водата се кръщава и освещава. С този акт се има вяра, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника. Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. На идващия ден – 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци стопират да текат за момент, с цел да се прочистят. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. Обредната софра на Кръстовден е постна.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР