снимка: Булфото, архивВ горите у нас са останали едва 600

...
снимка: Булфото, архивВ горите у нас са останали едва 600
Коментари Харесай

Само за десет години мечките в България са намалели почти наполовина

снимка: Булфото, списък

В горите у нас са останали едвам 600 кафяви мечки. Затова и най-мащабното събитие, отдадено на опазването на природата - " Часът на Земята “ тази година продължава като " Месец на Земята “, а апелът е за запазване на мечките и тяхното спокойно общуване с индивида.

В единствения у нас, а и на Балканите, Парк за танцуващи мечки край Белица сега живеят 21 кафяви мечки, единствено две – Мима и Йета, към момента спят зимен сън. Обитатели на парка идват тук, с цел да бъдат избавени - множеството от тях са отглеждани по извънредно несъответствуващ метод, някои били танцуващи мечки, само че през последните години са избавени и две дребни мечета. Монти идва от частен хотел, а Теди е отглеждан в клетка за фазан в зоопарк в Република Северна Мекедония, споделя Българска национална телевизия. 

" Теди, той е най-новият ни жител и в същото време най-младият. Той е на 5 години. В момента мечето е добре. Засега, тази зима той беше самичък, тъй като до в този момент той в никакъв случай не е бил на трева – за него това са неестествени условия. Той е живял в клетка в зоопарк, само че изискванията са били несъответствуващи за него, тъй че му беше нужна избрана акомодация ", описа Величка Тричкова от Парка.

Най-възрастните жители на парка са Стефан и Сейда - на 34 години, и двамата някогашни танцуващи мечки, избавени от Сърбия. Сега се раздвижват след зимния сън и похапват свежи плодове и зеленчуци в персоналните си браншове. Дивите кафяви мечки също се разсънват гладни и изтощени, а дребните мечета излизат в природата за първи път напролет.

Видите ли обаче дребни мечета би трябвало да бъдете доста деликатни, с мудни крачки да се отдалечите и да запазите хладнокръвие.

" Малките мечета са извънредно привлекателни, човек би желал да ги пипне, да ги погали, само че никога не ги доближавайте ", предизвести Величка Тричкова.

А през " Месеца на Земята “, който продължава до 22 април, природозащитниците приканват да бъдем покровители на мечките у нас. Да пазим природата и да не изсичаме горите, които населяват, а в случай че срещнем мечка покрай обитаемо място, да подадем сигнал до най-близката екоинспекция.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР