Снимка Булфото, архивСлед 5-6 години цели региони в България и

...
Снимка Булфото, архивСлед 5-6 години цели региони в България и
Коментари Харесай

След 5 години! Десетки асансьори остават без защита

Снимка Булфото, списък

След 5-6 години цели райони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка. Това сподели за news.bg ръководителят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков, който е и притежател на компания за доставка и поддръжка на испански асансьори и ескалатори у нас и в чужбина.

Най-остър е дефицитът на експерти в Пирдоп, Златица, Челопеч, Враца и Видин.

¾ от хората, които поддържат асансьори, или са се пенсионирали, или са напуснали България, или са сменили специалността си.

Главната причина за положението на асансьорния отрасъл е, че болшинството от притежателите на асансьори нехаят. Според Маринков притежателите не желаят да заплащат за поддръжката и ремонт на оборудванията, което от своя страна води и до ниското възнаграждение в бранша.

Не можете да задържите асансьорен механик с 1000 лв. заплата и той да дава отговор за живота и здравето на хората, редом с това асансьорите са в от 40 до 90 години в употреба, счита Маринков. В България заплатите за експерти в сектора стартират от 800 лв. и стигат до към 1500 лв. месечно. В чужбина по думите му възнаграждението на асансьорни техници доближава 3000 евро на месец.

Броят на заетите техници в неговата компания е към 300 души.

За да се поддържат у нас асансьорите и да се правят всички механически мероприятия по наредбата за безвредна употреба и механически контрол са нужни най-малко 2 400 асансьорни техници. " Аз не съм сигурен, че ги има и половината от тях ", посочи Маринков.

Въпреки това обаче ползата към специалността у нас не е огромен, тъй като младежите се насочват към ИТ сферата и ръководството, изрази мнение Маринков.

Той регистрира като виновни за това и Агенцията за механически контрол и инспекцията към нея, защото към този момент 20 години те неглижират изискванията, при които работят асансьорните техници.

Безобразие съгласно Маринков е притежателите в жилищни здания да не заплащат за поддръжката на асансьорите. Докато организацията и инспекцията не влязат в ролята си, смяна не може да се чака.

Според Маринков при щателна инспекция на органите ще се окаже, че 90% от асансьорите в България нямат осъществени механически прегледи.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР