Снимка Булфото, архивПредседателят на Асоциацията на банките в България Левон

...
Снимка Булфото, архивПредседателят на Асоциацията на банките в България Левон
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Ако икономиката тръгне нагоре, ще привличаме още пари отвъд депозитите

Снимка Булфото, списък

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян още веднъж се опита да успокои депозиращите в банките. 

Три огромни български банки стопираха предлагането на срочни депозити - най-голямата Уникредит Булбанк, ДСК и Пощенска. Каква е повода за това и какви са опциите на клиентите? Своите отговори даде тази заран някогашният основен изпълнителен шеф на " Булбанк ", предава .

Основната причина е, че сега няма огромно търсене на заеми, само че, в това време, се натрупат депозити и, с цел да подтикват потреблението и стопанските системи, централните банки поставят негативни лихви. " Тоест една огромна банка би трябвало да даде на Българска народна банка 0,7% върху непотребните пари ", даде образец Хампарцумян.

Когато лихвите са по-високи, банките имат интерес да привлекат средства за по-дълго време, т.е. от срочни депозити. Но когато няма задоволително огромно търсене на заеми - а сега това е реалност поради потиснатата стопанска система и следствията от Коронавирус рецесията, има доста средства, само че не и положителни планове, в които са бъдат вложени.

" Има съответствие сред масата на депозитите и масата на заемите. Ако вземеш всички депозити и ги раздадеш като заеми, това съответствие е 100 или единица. В бурни години ние сме стигали - предходната рецесия - до 130%, 140%, т.е. с изключение на депозитите, които имаме тук, сме привличали пари извън, с цел да ги раздадем на стопанската система, която е в взрив и която има потребност от от ден на ден пари за този план, за оня план и така нататък В момента това съответствие е може би е 70%, не съм гледал цифрите, само че има повече депозити, в сравнение с заеми. В момента, в който стопанската система отлепи и тръгне нагоре, тези пари ще се употребяват и даже отново може да стигнем до миг, в който ще привличаме още пари оттатък депозита. Примерно тези пари, които биха пристигнали по Плана за възобновяване. Това в действителност ще бъдат спомагателни средства, които ще надвишават масата на депозитите и усилват опциите на българската стопанската система. Самите те не създават нищо. Произвеждат предприемчивите хора, които ги употребяват за рационални планове, които биха наели хора, основали ново благосъстояние, от което ще се заплащат налози, а тези налози ще отидат да подкрепят хората, които не са толкоз предприемчиви и така нататък ", изясни банкерът.

По мотив алтернативата дали човек да избере по-големия риск от прехвърлянето на парите от депозит в различен тип финансов инструмент, или не банкерът изясни, че решението зависи от това на какъв стадий се намира самият клиент.

" Всяка инвестиция, дали в Държавни скъпи бумаги или в корпоративни, или различен финансов артикул, който носи по-висока рентабилност, включва избрана доза по-малък или по-голям риск. Човек, който е по-млад, би могъл да постави част от спестяванията си някъде и даже да ги загуби, има вероятност да навакса. Утре ще има инфлация, ще му порасне заплатата, ще си смени работата, някак си ще мине. Един човек, който е спестявал цялостен живот, не бих го посъветвал да си рискува спестяванията, тъй като няма да има време да компенсира, когато нещата тръгнат надолу. Тоест въпрос на риск, въпрос на това в каква фаза на живота си се намира човек. И, най-общо казано, по-малките пари биха изгубили по-малко от депозит, само че те и сега биха могли просто да изчакат икономическия цикъл ", изясни той.

Стимулирането на стопанските системи Хампарцумян разяснява по този начин:

" Въпросът не е дали има пари в банките, или няма. Има. Въпросът е по какъв начин се употребяват. Това, което прави сега Министерството на стопанската система и ББР в новите си упоритости е точно да раздаде пари на компании, които нямат задоволително обезпечения или имат вероятност за напредък, само че в случай че не получат тази инжекция през комерсиалните банки, с цел да пораснат с още 20%, 30%, 50%, 100%, ще им вземе години. А в този момент това би им разрешило, в случай че знаят какво вършат и са в верния сегмент, и имат добра вероятност, да пораснат по-бързо, което всички ще усетим.

Това е единствено едно от нещата, които биха могли да се създадат и биха подкрепили възобновяване на стопанската система и реструктурирането й по метод, който да бъде съответен на постпандемичната обстановка в света.

В момента стопанската система на света се пренарежда въз основата на уроците, които научихме предходните месеци, въз основата на това, че се оказа, че свръх оптималните модели, където разноските би трябвало да се минимизират, облагата би трябвало да се максимизира, се оказаха и много нежни. Оставете пандемията, един транспортен съд леко се обърна в Суецкия канал и светът спря. Което значи неустойчива система. Тоест устойчивостта стартира да става основен детайл при икономическото обмисляне на веригите за произвеждане, за доставка и, както има една приказка на пенсионерите: " Не е значимо какъв брой ти е пенсията, а какъв брой дълго ще я взимаш ". Устойчивост е една от основните думи с изключение на напредък. "

Според банкера има риск от повишение на каузи на неприятните заеми, само че увери, че " финансовата система е готова за това ".

" Банките отчасти са провизирали този риск. Имат задоволително капитал, има и задоволително предпочитание във финансовите институции. След като свършат тези централно наложени мораториуми, банките няма да тръгнат на другия ден да си удушат клиентите и да ги тормозят. Ще се опитат да намерят метод. Ако има продължаващи усложнения, да се разсрочат, по някакъв метод да се предоговорят изискванията.

Известно нарастване на неприятните заеми е предстоящо в такава обстановка и няма нищо обезпокоително, това е част от естествения стопански цикъл. "

По въпроса за таксите, които банките събират, той изясни, че те са въпрос на комерсиална политика, само че " ще нарастват дотолкоз, доколкото клиентите са склонни да ги заплащат ". Напомни, че на пазара съществуват и финтек компании, които, " когато става въпрос за дребни заплащания, дребни заеми, влизат на пазара доста нападателно, с доста, на пръв взор, преференциални цени ". На базата на това той предвижда, че " нещата някак си би трябвало да се балансират ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР