Снимка: Булфото, архивПоне 30 000 жени горят с втората пенсия.

...
Снимка: Булфото, архивПоне 30 000 жени горят с втората пенсия.
Коментари Харесай

30 000 българки горят с втората пенсия! Защо?

Снимка: Булфото, списък

Поне 30 000 дами горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 година ще бъдат от нежния пол, оповестява " Монитор ".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са дами. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на междинния приход в самостоятелната си партида ще имат насъбрани 7874,42 лева, излиза наяве от изчисленията на общественото министерство.

Сумата ще бъде по-малка, от нужната за приемане на пожизнена втора пенсия, тъй като интервалът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е по този начин, тъй като месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това в случай че насъбраната партида не разрешава изплащането на този размер, ще има опция да се подписа контракт за разсрочено заплащане за интервал от 5, 10 или 15 години, изясни общественият министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е сред 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това значи, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в границите на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лева Ако по време на разсроченото заплащане индивидът почине, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надвишава трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат вкупом. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лева

При тях насъбраният капитал в самостоятелната им партида ще бъде 10 810,92 лева Промените в Кодекса са обществено обезпечаване, които предлага министър Бисер Петков пък плануват пенсионните сдружения да бъдат задължени да подсигуряват най-малък размер на спомагателната пенсия, който ще се пресмята въз основата на действително събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е позитивна, размерът щял да бъде по-голям, добави отрасловият министър. За задачата ще се подписва пенсионен контракт с фонда, в който ще се дефинира методът на заплащане и обезпечената минимална сума. С промените се планува да имаме право да получим сумата от частните фондове 1г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до в този момент 5 години по-рано.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР