Снимка Булфото, архивКацаров описа досегашното управление. Депутатите от всички парламентарни

...
Снимка Булфото, архивКацаров описа досегашното управление. Депутатите от всички парламентарни
Коментари Харесай

Кацаров: Управлението на кризата до този момент е катастрофа

Снимка Булфото, списък

Кацаров разказа досегашното ръководство. Депутатите от всички парламентарни групи желаеха от Надзорния съвет на НЗОК детайлна разбивка на средствата, които се желаят за актуализация на бюджета. Исканото нарастване е със 120 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за първична, болнична помощ, медикаменти и така нататък Въпреки рецензиите народните представители поддържаха актуализацията - " за " бяха 145, " срещу " -1, " въздържал се " - 39 от ГЕРБ, написа

Здравният министър Стойчо Кацаров разясни, че в бюджета има перо за погашение на задължения към непознатите здравни каси за лекуване на пациенти, надминали лимита в интервала 2015-2018 година

Министърът на опазването на здравето е единствено вносител, Народно събрание на НЗОК е приел законопроекта преди няколко седмици, текат договаряния със съсловните организации и би трябвало да бъде реализирано единодушие и подписана методология, сподели той. По думите му концепцията е да мине законопроектът на първо четене, а сред първо и второ четене да се решат средствата като разбивка. Не е причина неналичието на такова систематизиране да се отхвърли законопроектът, изясни Кацаров. Той се ангажира с шефа на НЗОК да изготвят разбивката по пера. Друго било оперативна работа, няма да се промени философията, нито метода, по който ще се разходват парите и няма да го направи по-прозрачно или непрозрачно, изясни Кацаров.

Основните опасности пред хубавичко система са два - пагубно неприятното положение с нарушени всички салда, това е наследството след 10 година ръководство на ГЕРБ - извънболнична и болнична, мед. личен състав, лекари, специалности в здравната система са разрушени.

Не можем да променим и да изменим салдото, насъбран последното десетилетие, това е главният риск при идната пандемична вълна, аргументира се служебният министър.

Той уточни, че сме преди всичко в света по смъртност, най-късата дълготрайност на живота, първенци по детска смъртност, плащаме най-вече за медикаменти и доплащаме най-вече от всички в Европейски Съюз. Тази система би трябвало да влезе в борба с следващата пандемична вълна. Подкрепете тази система с още 120 мнл.лв., прикани Кацаров. Той бе безапелационен: " Управлението на рецесията до този миг е злополука - от 1 ноември до 1 април 20 000 живота изгубени. Това би трябвало да стане предмет за следствие от прокуратурата, повода за смъртността е директна последица от ръководството и неприятното положение на лечебните заведения, натрупали задължения, декапитализирани, на прага на банкрут ".

Стойчо Кацаров даде за образец Александровска болница, чийто някогашен шеф е Костадин Ангелов от ГЕРБ и някогашен здравен министър. " 70 млн. лева капитал, 70 млн. лева задължения, 35 млн. лева в просрочие с предоговорени съглашения от предходните шефове с рента от 15-20%. Как тази болница със спукани водопроводи, покрив, по какъв начин да чакаме да се включи интензивно в борбата с пандемичната вълна, ние тези неща доста от тях не можем да ги променим ", изясни той.

Подкрепете актуализацията да дадем опция на хората да се оправят със идната вълна, а идващото държавно управление да се заеме с тези промени. Срамно е, в случай че не подкрепите с механически причини, дайте парите на хората, с цел да имат малко успокоение, за това, което следва, сподели в умозаключение министърът.

За да бъде сполучлива, битката с пандемията би трябвало да се води от всички институции, акцентира той

Първата рецензия върху парите за НЗОК пристигна от Ивайло Христов от Има Такъв Народ. Той изиска детайлна разбивка на парите и попита 10 млн. лева за административна активност защо са. Посочи, че не е ясна и сумата за извънболнична помощ, пакетът за коронавирус, само че поддържат 2.5 млн.лв. по действия здравни грижи. Депутатът означи също, че магистър фармацевтите не са включени в обсега за спомагателни трудови хонорари, а помощник-фармацевтите, на които са шефове - имат право на такива.

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че партията ще се въздържи и подлага на критика обосновката, че спомагателните средства за НЗОК били обвързани с нарастване на бюджета на ДОО и пенсиите, което нямало логичност.

Галина Таваличка, ИБГНИ разяснява, че липсва систематизиране на точните разноски, липсват критерии за това и желаят да се разпределят средствата. Тя приветства основаване на пакети за действия на лекуване на пациенти с ковид, което би облекчило, " само че и тук липсва редът на разпределението ". Групата ще поддържа, само че желае изясненост и бистрота в разходната част.

Обект на рецензия от страна на депутатите са парите за ваксини - 14 млн. лева, посочени в актуализацията на бюджета на НЗОК.

Даниела Дариткова цитира, че имало числа, съгласно които 6 млн. лева са употребявани за 6 месеца за слагане на ваксини. Изведнъж се изисква средствата за слагане на ваксини да са от средствата от здравноосигурителни вноски - целесъобразни ваксини са, които не са включени в наложителния имунизационен календар и по този начин по отношение на останалите целесъобразни ваксини минават по неточен друг ред, изясни тя.

Няма отговор на въпроса по какъв начин ще бъде заплатено на РЗИ за слагане на ваксини - на лечебни заведения се планува да се дават средства, само че единствено, които имат контракт с НЗОК, разясни още Дариткова. По мнението й, сумата, планувана за тези ваксини, е прекомерно амбициозна, изключително по отношение на скромните достижения на служебното държавно управление за имунизационния развой.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи също разяснява средствата за слагане на ваксини - дали тези 14 млн. за здравно и 5 млн. лева за здравно неосигурени ще доведат до резултат, попита той.

" 120 млн. лева за НЗОК в този момент дефинираме. Новата джипка е Народно събрание на НЗОК, само че този път с 9 места поради членовете, които са 9. Трябва ли на 9 индивида, 4 представители на страната без методика да се разреши да разпределят 120 млн. лева без ясни правила ", възмути се депутатът.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ разяснява, че би трябвало да има буфери, само че би трябвало да се поддържа актуализацията на този бюджет и да се уточни.

Той повдигна тематиката за 14 млн. лева за слагане на ваксини на здравноосигурени лица, изиска прецизираща информация дали става дума за нови пациенти или за трета имунизация, което са 700 000 нови души с две дози. Не е планувано като перо какъв брой да са парите за слагане на ваксини на неосигурени лица, сподели той.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия уточни, че се появяват 13 млн. лева за заплащания. Не може да се оправят бакии, основани години - за непознатите НЗОК, сред първо и второ четене ще предложим да бъдат трансферирани за други действия тези пари, сподели той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ подлага на критика осведомителния портал. Георги Михайлов също удостовери, че всеки ден го преглежда и би трябвало възстановяване.

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи разгласи, че ще поддържат на първо гласоподаване, само че имат съществени бележки сред първо и второ четене. Най-бедната страна членка на Европейски Съюз с най-скъпите медикаменти, ще пледираме това да бъде усъвършенствано, процентът над близо 100% е по-висок, изясни той. По отношение на осведомителната система за ковид депутатът уточни, че е добре да се планува развой по построяването й, с изключение на осведоменост, би трябвало да има и информация за надзор на средствата.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР