Снимка: Булфото, архивДоверието на ЕС като пазител на върховенството на

...
Снимка: Булфото, архивДоверието на ЕС като пазител на върховенството на
Коментари Харесай

Христо Иванов пред POLITICO: Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България

Снимка: Булфото, списък

Доверието на Европейски Съюз като страж на върховенството на закона е на линия поради неспособността му да реагира на спираловидна корупционна рецесия в България, съгласно водача на реформаторската партия, чийто антинаграден кръстоносен поход е оказал помощ да ръководи огромни улични митинги всяка вечер в продължение на съвсем пет седмици, написа " Факти ".

Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването, който в този момент оглавява партията „ Да България “, упорства Брюксел и Берлин да поемат отговорност за подпомагането на предаването на българската правосъдна система и други основни институции в лапите на олигархична мафия.

Като омекотява надзора върху правосъдните промени и по едно и също време с това подклажда корупцията с европейски фондове, Европейски Съюз има доста защо да отговори, твърди той.

" Ако Европейски Съюз не е в положение да подсигурява минимални правила за господство на закона в държава-членка и то толкоз слаба като България, защо е? " - попита Иванов в изявление за POLITICO.

Той добави, че Европейската комисия, която би трябвало да работи като поръчител на договорите на Европейски Съюз, „ съзнателно си затваря очите за протичащото се в България “, макар че европейските фондове са виталната мощ на мафията. „ Това равнище на завладяване на страната в България стана допустимо единствено посредством лесното потребление на средства от Европейски Съюз “, оплака се той.

През последните няколко месеца Иванов и други съдружници сформираха една невиждано ясна картина по какъв начин един кадър от олигарси ефективно сътвори паралелна страна в България, която упражнява власт посредством бизнеса, правосъдната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия има своя генезис от шпионската работа от епохата на комунизма и се възползва от безсилието на правосъдния контрол на Европейски Съюз, с цел да разшири обсега си чрез известна от времето тактичност на закани и компромати.

Европейските водачи явно мълчат за възходящите доказателства, че страна от Европейски Съюз безсрамно извършва демократичните и правни правила на блока и не съумяха да подлага на критика София поради бруталните дейности на полицията против антикорупционните протестиращи и офанзивите против кореспонденти.

Иванов съобщи, че Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, тъй като министър председателят Бойко Борисов, който протестиращите виждат като фасилитатор на злоупотребите, е решителен съдружник на християнските демократи на немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на сцената на Европейски Съюз. Брюксел и Германия също виждат грубия някогашен бодигард за благонадежден в връзките с Турция, сподели Иванов.

„ Това е доста типично нещо: Една империя е сега на затъмнението, когато разрешава нейната гранична политика да се управлява от локалните военачалници “, сподели той. „ Работата е там, че недвусмислената поддръжка на Германия и Европейската комисия за Борисов продава прекомерно на ниска цена доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото равнище на съдействие, без да бъдат толкоз безпринципни и без да деморализират българската общност. "

Иванов акцентира, че главното очакване на българската общност за Брюксел не са паричните средства в Европейски Съюз, с които Борисов постоянно се гордее с обезпечаването си. Вместо това той сподели, че хората желаят Европейски Съюз да помогне за спасяването на отвлечената правосъдна система, като упорства за същински прогрес против корупцията в подмяна на средства.

Иванов съобщи, че Борисов е омагьосал Меркел посредством непоколебимата си преданост към нейната Европейска национална партия и като работи като благ " простотник " на срещите на върха на Европейския съвет. Той отхвърли, че Борисов би трябвало да ѝ подсети за приветливите чиновници, с които източните германци са се срещали при пътуванията си от епохата на социалистите до плажовете на България.  " Той е задължен като камбанин, с този характерен балкански сексапил. "

Говорител на политическата партия на Борисов ГЕРБ настоя, че " няма приемливост към корупцията в ГЕРБ и държавното управление. Премиерът Борисов неведнъж е заявил, че няма да отбрани никого, упрекнат в корупция. "

Всъщност Борисов има предпочитание да се изяви като чистата двойка ръце, които поддържаха еврофондовете, откакто корупцията в държавното управление на Социалистическата партия ги редуцира през 2008 година Той е изключително горделив с автомагистралите, построени с пари от Европейски Съюз по време на мандатите му.

Балканско имброглио (недоразумение)

Докато паралелната страна в България е комплицирана мрежа, Иванов и протестиращите концентрират вниманието си върху ролята на двама видни подмолни играчи от етническата турска партия на страната Движение за права и свободи: Ахмед Доган, някогашният водач на партията и медиен магнат Делян Пеевски,

Иванов провокира настоящия кръг от митинги - най-големият за седем години - чрез видео проява, която илюстрира по какъв начин Доган нелегално заема сектор от бреговата линия като собствен щаб и се охранява от държавна сигурност, макар че няма обществена роля. Откакто Иванов дебаркира на плажа на 7 юли, Доган и Пеевски трябваше да се откажат от бодигардовете си, а висшият военачалник от държавната сигурност трябваше да подаде оставка.

Борисов не желае да провокира Доган и Пеевски, а протестиращите приканват за оставката му частично поради връзките си с дуото. Иванов разказва подреждането на властта на страната като: „ Борисов е цар през деня, Пеевски е цар нощем. “ Говорителят на ГЕРБ упорства обаче, че държавното управление и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-голямото терзание е правосъдната система, защото се появяват от ден на ден свидетелства за това по какъв начин правосъдната система е била въоръжена като инструмент за закани, изнудвания и държавни превземания. Десетките хиляди протестиращи, които са по улиците на София и други градове, приканват освен за оставката на Борисов, само че и за основния прокурор Иван Гешев да се откажат. И двамата мъже дават да се разбере, че няма да вървят на никое място.

Бък стопира в Брюксел

Иванов акцентира, че Европейски Съюз не може да се преструва, че неуспехите в правовата страна в България са проблем за вътрешния ред, още повече, че страната е в такава неразбория с помощта на неуспеха на Механизма за съдействие и инспекция на Европейски Съюз във връзка с правосъдната промяна. Комисията напоследък дава на България необичайно розови отчети, до момента в който в този момент свидетелствата сочат, че поглъщането на мафията се задълбочава.

„ Това не е вътрешен въпрос, тъй като най-голямата, най-лесната корупция се отнася до европейските фондове “, аргументира се Иванов и добави, че неотчетността на България в границите на Европейски Съюз има обилни последици за единния пазар, изключително в комбиниране с проблеми като контрабанда, проведена престъпност и тероризъм.

„ [Корупцията в България] е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски жител... Можете да дойдете на отмора в България и да станете посетител на неналичието на господство на закона; можете да имате бизнес в България и той може да бъде откраднат от вас. "

Иванов подаде оставка като министър на правораздаването през 2015 година, когато опитите му за принуждение посредством правосъдната промяна в държавното управление на Борисов бяха осуетени, само че също по този начин акцентира, че не получава поддръжка от Европейски Съюз. „ Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов желае промяна. Исках да видя, в случай че има същински модернизатор в министерството на правораздаването, ще има ли задоволително европейска поддръжка за мен? Моето умозаключение беше, че нямаше никакъв отговор от господин (Франс) Тимерманс, като първи вицепрезидент на Комисията. "

„ Имаме огромен опит да се опитаме да притеглим вниманието на способените институции към злоупотребите с еврофондове и те са извънредно великодушни с България. Някой в ​​Берлин калкулира цинично: милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да се възползваш от положителните услуги на Борисов и да го държиш постоянен... на кого му пука за някакви " препоръки "? "

В отговор на рецензиите на Иванов по отношение на механизма за съдействие и инспекция, Европейската комисия съобщи, че България е постигнала „ задоволителен “ прогрес в правосъдната промяна, в сходство с уговорките си след присъединението си към Европейски Съюз, само че към момента се нуждае от „ дълготрайно “ използване на промените за „ самостоятелност на правосъдната власт и битка против корупцията. "

Сега Иванов упорства за още един изстрел към правосъдната промяна посредством избори, най-късно напролет, който се надява да се концентрира върху законово разклащане.

На фона на митингите наподобява, че е избухнала цялостна война на олигарх против олигарх. Гешев и прокурорите се показват като свалящи корумпирани магнати, до момента в който олигарсите и други предприемачи, към които са ориентирани, излизат обществено с приказки за изнудване и закани. В опит да подкопае легитимността на протестното придвижване, правосъдният лагер упреква магнатите, които проверява - като да вземем за пример хазартния боз Васил Божков - за финансиране на стачкуващите.

За Иванов това калпаване измежду елита е знак, че олигархичната система доближава до крайната игра.

„ Системата доближава точка, в която се разплита. “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР