Снимка Булфото, архивИма такъв народ е изпратил до правителството писмо

...
Снимка Булфото, архивИма такъв народ е изпратил до правителството писмо
Коментари Харесай

ИТН с писмо до кабинета, недоволни от европейската енергийна политика

Снимка Булфото, списък

" ИТН " е изпратил до държавното управление писмо с неодобрение към европейската енергийна политика. Не може 8 месеца Европа да вижда по какъв начин се огъва промишлеността под натиска на рецесията и да няма никакви обезщетителни схеми. Това разяснява в " Още от деня " по Българска национална телевизия Иван Хиновски, енергиен специалист, народен представител от " ИТН " в предишния парламент.

По думите му скокът на цената на газа се обрисува към 100 % повече от началото на годината, след поисканото ново нарастване от 13% от страна на " Булгаргаз ".

" Една от главните аргументи е неверната формула на новия ни контракт с " Газпром ". Тази формула е рискова, тъй като тя е обвързвана с осцилиращи цени. 80% от цената в контракта се образува въз основата на спот пазарите в Западна Европа, които са волатилни - те се покачват и намаляват ", добави Иван Хиновски.

Според него този вид контракти е преференциален за страни с огромни газови складове, които нагнетяват при на ниска цена газ - при намаляване на цената си пълнят хранилищата и по този метод контролират цената, търсенето и потреблението през годината.

" Трябва да се върнем към остарелия вид контракт на тръбен газ в дълготрайните контракти - те са успокояващи пазара и биха могли да ни донесат успокоение на цените на газа, само че не на електрическата енергия ", добави Иван Хиновски.

По думите му подобен контракт е преференциален както за съветската страна, по този начин и за нас, тъй като дава една дълготрайна прогноза за цена, която може да се трансформира, само че не толкоз динамично както в този момент.

Иван Хиновски акцентира, че това, което се случва у нас, се случва и в Европа.

Енергийният специалист уточни, че високата цена на газа в Европа е главната причина, че 80% от потреблението на газ в Европа се доставя сега от складове. И попита за какво Европа не сътвори един буфер, както има валутен запас. Това е и тяхното предложение към Европейската комисия. Предлагат и краткотрайно прекратяване на европейския механизъм за цените на излъчванията.

" Това е един парадокс - цените на излъчванията порастват при този спешен пазар. Това е липса на управническа визия на Европейска комисия в този спешен миг ", сподели още Иван Хиновски.

/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */ ado.placement({id: `ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7`, server: `vbbg.adocean.pl` });
/24 часа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР