Снимка: Булфото, архивЕлектронните магазини се пренесоха в чужбина и така

...
Снимка: Булфото, архивЕлектронните магазини се пренесоха в чужбина и така
Коментари Харесай

Онлайн търговци с гневно писмо до Ананиев: Електронните магазини се пренесоха в чужбина, съсипахте сектора

Снимка: Булфото, списък

" Електронните магазини се придвижиха в чужбина и по този начин съсипахте цялостен един бранш в стопанската система ". Това гласи част от яростно писмо на онлайн търговците до финансовия министър Кирил Ананиев, премиера Бойко Борисов, както и до българските медии и заинтригувани организации. От сектора упрекват страната и по-конкретно Министерството на финансите в основаване на куп " безобразия ", довели до затварянето на голям брой бизнеси.

Ето и цялото им публично послание:

" ОТВОРЕНО ПИСМО

от онлайн търговците в България

Уважаеми господин Министър,

Вашият предходник Владислав Горанов добави промени в НАРЕДБА Н18, които породиха публично неодобрение и митинги. Вие казахте, че отменяте тази разпоредба в частта ѝ СУПТО, и го направихте, малко преди Върховен административен съд също да анулира противоречивите и противозаконни текстове. Но какво се случи с спорните текстове, касаещи онлайн търговията, които бяха добавени по-късно. Нека да Ви напомним какви са условията към онлайн търговците. Подчертаваме, че приказваме за заплащанията, когато те са неприсъствени.

Според наредбите в наредбата, когато онлайн магазините употребяват платежни системи и неприсъствени заплащания, вместо да издават касови бележки, онлайн магазините би трябвало да издават електронни такива, като ги изпращат на клиентите си. Дотук добре, само че на тези бележки трябваше да има двуизмерен QR код.

Също по този начин тези търговци трябваше да си записват и магазините в Национална агенция за приходите, с един куп безумни условия и възбраната да правят друга комерсиална активност с компанията си, с изключение на тази в онлайн магазина. Какво аргументи това на онлайн търговията? Затвориха се бизнеси. Електронните магазини се придвижиха в чужбина и по този начин съсипахте цялостен един бранш в стопанската система. Защо? Ами тъй като, апелирам Ви да си визиите по какъв начин това нещо се интегрира в един онлайн магазин. Държавата даде ли подобен безвъзмезден програмен продукт за всички типове платформи като Shopify, WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart и доста други, а към тях да прибавим и магазините със лични платформи. Не, не го направи, тъй като това е невероятно и няма друга страна в света с сходни условия. Въпросът ни е - страната за какво не създаде програмен продукт за тях, с който търговците да издават фактури с QR кодове и да им го даде гратис, а накара търговците да спрат да работят или да се крият от неизпълними разпореждания. Няма страна не в Европейски Съюз, а и в целия свят, която да постанова сходен тормоз на личния си бизнес.

Освен това има и друго условие за изпращане на XML файл с продажбите в характерен формат всеки месец към Национална агенция за приходите. Няма да изпадаме в детайлности, каква неразбория е там, а единствено ще уточним, че по законовата бланка, с цел да е още по-трудно за осъществяване, този файл даже не е с encoding UTF-8, тъй че да е четим на български език, а е с encoding= " WINDOWS-1251 "!!! Как ще се генерира този XML файл със стотици продажби, отново никой не го интересува. Някой някъде го реши без никакви диспути с бизнеса. Да се оправят търговците. Това не е касов уред в търговски обект - да го купиш и да го прикачиш към компютъра с готовия програмен продукт на една от Вашите доближени компании.

Драги господа в Министерството на финансите, виновни за това, и Вие, господин Министър, ще пристигна ден, рано или късно, и някой след Вас ще оправи тези безобразия, в случай че Вие не го извършите в този момент. Това е дребен образец по какъв начин се заличава един цялостен отрасъл в България. И ще Ви кажем за какво го направихте - това не е загадка. Защото някои си правеха сметки да продават първо касови апарати, а след това - софтуери. Това няма по какъв начин да стане, само че късно го разбрахте. От към 19 000 регистрирани онлайн магазина в този момент едвам 400 имат такава регистрация и дават отговор на тези условия, с цел да могат да работят с платежни системи. Предимно огромните магазини. Вие това искахте - да заличите дребния и междинен бизнес. И да го държите подвластен от държавни органи с спорни текстове в законите. Е, постигнахте го. Тези, които не си заплащат налога, даже нямат регистрирани компании, а какво постигнахте с измененията в тази разпоредба? Абсолютно нищо. Погребахте част от онлайн бизнеса в България и разплащането посредством платежни институции и карти. Точно в този миг на пандемия. Дадохте още веднъж преимущество на кешовото заплащане.

Какво би трябвало да извършите неотложно:

1 Да спрете да се доверявате на частни компании, които гледат личните си бизнес ползи и приказват за софтуерна фискализация на провеждащите се срещи в Национална агенция за приходите.

2 Да се анулират безумните регистрации на онлайн магазини в Национална агенция за приходите, тъй като тези хора имат към този момент регистрирани компании и сходна процедура няма нито една страна в Европейски Съюз. Това е дискриминационно схващане, присъщо за хора, които нямат задоволително знания от това по какъв начин работи една отворена към света стопанска система.

3 Да отпаднат всички отговорности за издаване на QR кодове, XML файлове за неприсъствени заплащания. Това е неизпълнима за дребния бизнес свръх регулация, лишена от логичност и смисъл, която по никакъв метод не подсигурява укриване на доходи и е непозната за европейските страни и международния бизнес в този си неосъществим и насилствен тип.

4 Да се даде опция на търговците да работят с всички типове онлайн платежни системи, както е по целия свят, като просто изпращат на клиента по имейл фактура по реда на българското законодателство и изпращат месечните си доклади към Национална агенция за приходите, както е признато. Като се даде опция да се употребяват най-различни общоприети файлови формати (excel, doc, pdf и т.н.), без да се издават касови бележки за неприсъствени заплащания, били то електронни или каквито и до било. Касова записка се издава, когато пощальон достави до вратата и се заплаща на място, а не когато е платено по банка или с платежна система. Най-чистият метод за следене на средствата. Така се работи в белите страни!!! Но единствено на Национална агенция за приходите в България му е мъчно да го разбере и да наблюдава заплащанията. Незнайно за какво се работи в друга посока, заличаваща бизнеса.

Толкова е просто, господа! Цели 2 години някои си правеха сметки по какъв начин да рекетират онлайн бизнеса и да го наблюдават с неизпълними регулации, само че идва време да си платят за това с оставки, уволнения и ненавистта на хората, които съзнателно си заплащат налозите и ви хранят ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР