Снимка Булфото, архив Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП)

...
Снимка Булфото, архив Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП)
Коментари Харесай

Повече приходи надули хазната

Снимка Булфото, списък
Бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към септември 2021 година е позитивно в размер на 1 067,8 млн. лева (0,8 % от прогнозния БВП), написа dnes.bg.

То се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 1 218,3 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 150,4 млн. лв., оповестиха от държавната пресслужба. Днес кабинетът утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2021 година

Приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2021 година са в размер на 37 840,1 млн. лева или 74,8 % от обновените годишни планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, постъпленията към септември 2021 година нарастват с близо 5,4 милиарда лева (16,6 %). Ръстът по отношение на миналата година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с близо 5,4 милиарда лева, до момента в който постъпленията от помощи са близки до регистрираните за същия интервал на 2020 година.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2021 година възлизат на 36 772,3 млн. лева, което е 66,6 % от обновените годишни планове. За съпоставяне разноските по КФП към септември 2020 година бяха в размер на 31 550,9 млн. лв..

Значителният растеж на разноските към септември 2021 година, по отношение на същия интервал на миналата година, е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато през същия интервал има регистрирани по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който за деветмесечието на 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това - на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени 948,6 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до септември. 

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева, и други.

Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други.

Очаква се през последното тримесечие на годината разноските да набъбнат доста, като с изключение на обичайно по-високите финансови разноски и тези, свързани със зимния интервал, ще бъде финансирана и главната част от спомагателните разноски за битка с пандемията, обществената поддръжка, изплащането на добавки към пенсиите на всички пенсионери за месеците октомври, ноември и декември в размер на 120 лв., отбрана от миграционен напън по границите, подкрепяне на бизнеса и други предпочитани ограничения за осъществяване до края на годината, които бяха утвърдени от Народното събрание в средата на месец септември с признатия Закон за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2021 година

Размерът на фискалния запас към 30.09.2021 година е 10,12 милиарда лева, в това число 9,97 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,15 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР