Снимка: bTVУрок за възникването и разпространението на исляма в учебник

...
Снимка: bTVУрок за възникването и разпространението на исляма в учебник
Коментари Харесай

Урок за исляма в учебник за VI клас предизвика противоречия

Снимка: bTV

Урок за възникването и разпространяването на исляма в учебник за VI клас провокира социална реакция, оповестява bTV. Причината: употребявани цитати от Корана, съгласно които дамата стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Като противоречиви бяха избрани и цитатите за джихада.
„ Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото състояние на дамите ”, разяснява в студиото на „ Тази заран ” доцент Александър Николов, един от съавторите на учебника.
Не може да цензурираме нито Корана, нито Бибилията. Възражението беше, че текстът за джихада е неразбираем за децата. Но по този начин ученикът може да стигне до мнението, че точно – джихадът е неразбираемо дефиниран, а не е обвързван съответно с рязане на глави, аргументира се и различен историк, проф. Христо Матанов. Учебникът не е четиво за независима подготовка, а има и учители. Може (в час) да се разяснява, че не всички трудове се възприемат безусловно, показаха историците.
„ Мюсюлманчетата не желаят да влизат в часовете по история, когато се преглеждат тези уроци. После приятелите им стартират да странят от тях, стартират безвкусни смешки – че са джихадисти, терористи ”, уточни в диалога зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. „ Ние сме алармирали министерството (на образованието – б.ред.), тези текстове не могат да дадат действителна визия за религията, изкарани са отвън подтекста. Не са действителни тези неща по този метод ”, счита той. И предложи, когато се приготвят тези уроци, би трябвало да има консултация с мюфтийството.
„ Не би трябвало материалът да се отделя от историческия подтекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия метод да се усещат неудобно по време на урока за инквизицията, да вземем за пример ”, уточни Матанов. А Николов попита: „ Ако не се интерпретират тези неща в учебно заведение, къде да се интерпретират? В интернет? По какъв метод? ” По думите му „ задачата ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е сходен по наличие (относно ситуацията на дамите – б.ред.), и текстовете в Корана. Да се види, че съгласно тях дамата е стояла по-ниско от мъжа (с обяснението –това важи за друга ера, б.ред.), другояче по какъв начин ще си разбираем придвижването на феминистките ".
„ Много е значимо хората, които преподават, да са добре готови и тематиките, които се преподават, да са доста деликатно преценени. Сега при по този начин подложен текст има опция за доста отрицателни тълкования. На тази възраст децата нямат опция за преценка ”, сподели в отговор Мюмюн.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР