Снимка: bTVАлександър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район

...
Снимка: bTVАлександър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район
Коментари Харесай

Бтв: Как се иска и как се дава подкуп от 70 хил. евро

Снимка: bTV

Александър Ваклин – предприемачът, посочен от кметицата на регион „ Младост “ Десислава Иванчева като създател на сигнала против нея, описа пред bTV по какъв начин се желае и по какъв начин се дава рушвет от 70 хиляди евро.

Всичко стартира от имот в „ Младост “, където Ваклин е желал да строи постройка. Той е получил всички нужни бумаги, в това число разрешителното за градеж от основния проектант на София. Останал му единствено един документ, който се издава за 14 дни. Но по този начин и не го получил. Започнал да подава тъжби в Столична община, в Административния съд.

Играта на нерви сред кметицата и бизнесмена траяла с месеци. Тогава Ваклин решил да разбере каква е същинската причина за мотаенето.

„ Потърсих всевъзможни хора, които познават кметицата, с цел да я попитат чисто човешки за какво по нейна експлицитна заповед съобщаването на една обикновена градоустройствена процедура се бави 10 месеца – описа Ваклин. –  И тогава разбрах, че всичко е за пари “.

Решение на казуса предложил някогашният кмет на Младост Петко Дюлгеров.

 



Снимка: bTV

 

„ Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП-то. Лично. За кметицата. Което, както и да го погледнете, е една голяма сума пари за това един държавен чиновник на приблизително равнище да и свърши служебните отговорности “, уточни предприемачът.

За трите обекта в „ Младост “ му поискали половин милион евро.

0-те хиляди евро първична вноска за подкупа били от заем.

Но ние в никакъв случай не сме възнамерявали да ѝ ги дадем . Ако не бяха проверяващите органи, не бих ѝ дал и стотинка – сподели Ваклин. –  Просто ме шокира наглостта и чувството за безотговорност  у госпожа Иванчева. И по тази причина счетох, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова алармирах “.

Подал сигнала в новата комисия за битка с корупцията и станал част от следствието.

 



Снимка: bTV

 

„ Всеки човек се тормози, само че, вижте, в случай че някой не го свърши,  няма по какъв начин нещата да се трансформират . Ако не се намират хора, които да преодолеят личните си задръжки. Много не обичам израза, който се употребява на всички места – някой нещо да направи “, сподели предприемачът.

Той приканва пострадалите като него освен да се оплакват от желаните рушвети, а  да подават сигнали  за корупционните схеми.

Александър Ваклин е работил дълго време във Англия, върнал се е у нас и се занимава със строителство от 15 години. Има обекти в разнообразни региони в София. Твърди, че пари са му желани единствено в „ Младост “ от Десислава Иванчева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР