Снимка: БТА Той подчерта, че силните страни в областта на

...
Снимка: БТА Той подчерта, че силните страни в областта на
Коментари Харесай

Връчиха наградите на МОН за принос в науката Питагор

Снимка: БТА

Той акцентира, че мощните страни в региона на научните проучвания в България се свързват главно с човешкия капитал. Български учени са измежду водещите в редица обичайно мощни области, като интердисциплинарната химия, електрическо и електронно инженерство, приложните науки - физика и математика, астрономия и астрофизика, и други.

Нашата страна е натурален водач в някои научноизследователски тематики, свързани с културното завещание, националната еднаквост, изкуствознанието и историята. Този капацитет би трябвало да бъде непокътнат и за това сме виновни всички ние, сподели проф. Пенов.

Снимка: БТА

Той означи, че през последните години научната инфраструктура беше отчасти обновявана посредством разнообразни планове на финансиране, които разрешиха закупуването на модерна научна инсталация или възобновяване на съществуващата. Да, това не е задоволително, само че е стъпка в вярната посока, съобщи просветителният министър.

Развитието на научните проучвания води до значителен позитивен резултат върху редица области от публичния живот. Научното развиване оказва позитивно въздействие върху образованието на всички равнища. Високото равнище на научните проучвания във водещите научни институции и висши учебни заведения в страната притегля повече български и задгранични студенти да учат и да завършат докторантура в България или български учени да се завръщат в родината си, сподели проф. Пенов.

Снимка: БТА

Според него това ще спомогне освен за израстване на нови генерации учени, преподаватели и учители, само че ще има позитивно въздействие и върху подготовката на висококвалифицирани експерти за промишлеността и задържането на квалифицирани фрагменти в България.

Снимка: БТА

Тези награди са част от дребния принос, с който ние като общество изричаме високата си оценка за активността на учените в България. Ще напомня какво е споделил Аристотел за Питагор и за неговите почитатели: " Винаги едно свойство на числата е правдивост. Друго - душа и разум, трето - триумф! ", сподели министър Сашо Пенов.

Снимка: БТА

На церемонията участват заместник-министри, ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректори на университети, генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев, ръководителят на Националния браншови профсъюз " Висше обучение и просвета " проф. Лиляна Вълчева, учени и преподаватели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР