Снимка БГНЕСПазарите и паричната политика се откъснаха от икономиката, опасяват

...
Снимка БГНЕСПазарите и паричната политика се откъснаха от икономиката, опасяват
Коментари Харесай

Форумът в Давос: Следващата финансова криза

Снимка БГНЕС
Пазарите и паричната политика се откъснаха от стопанската система, притесняват се специалистите в Давос. Опарилите се финансисти, които участваха на Световния стопански конгрес в Давос, каша духат. Ръководителите на водещите банки и капиталови фондове са обезпокоени не толкоз от стремителния скок на фондовите пазари, колкото на самоуспокоението на вложителите. Освен това, те се боят от скока на лихвите на централните банки, което ще изненада доста от участниците на пазара.

Това написа Михаил Овечкин в разбор във „ Ведомости “, показан от БГНЕС.

В материала се отбелязва още:
„ Обикновено, когато хората са удовлетворени и уверени, се случва нещо неприятно “, въздъхва Дейвид Рубенщейн, съосновател на фонда за директни вложения Carlyle Group. „ Имам чувството, че като че ли сме в 2006 година, когато всички разсъждавахме дали сме съумели да решим загадката на икономическите рецесии “, съобщи Джес Стейли, общоприет шеф на банка „ Баркли “ по време на панела „ Следващата финансова рецесия? „ В стопанската система в този момент нещата наподобяват сносно. Но паричната политика е такава, като че ли ние към момента се намираме в меланхолия “.

Ако Централните банки стартират интензивно да подвигат лихвите в близката година, „ мнозина от тези, които са взели заеми, няма да могат да ги погасят “, предизвести Анна Ричардс, общоприет шеф на M&G Investments. „ Пазарите не залагат в цената такава опция “. Правителствата имат прекомерно огромни задължения, също така са вероятни непредвидени геополитически шокове, добави Рубенщейн. Вероятното ускоряване на инфлацията и по-бързият растеж на лихвите могат да основат проблеми на страните с невисок стопански растеж и огромни задължения, като Италия и Япония, предизвести професорът по стопанска система в Харвард Кенет Рогоф.

Синхронният напредък на международната стопанска система стартира през предходната година. По данни на МВФ, всички седем огромни международни стопански системи – Съединени американски щати, Китай, Германия, Япония, Франция, Англия, Индия – набъбнаха с над 1,5%. И за пръв път след финансовата рецесия означиха растеж всички 45 страни, които следи Организацията за икономическо сътрудничество и раз. МВФ увеличи прогнозата за растеж на Брутният вътрешен продукт до 3,9% през 2018 и 2019 година, отбелязвайки „ най-мащабното синхронно ускоряване на международния напредък от 2010 година “ В предишното интервали на подобен синхронен растеж са продължавали няколко години. Световната стопанска система е растяла с към 4% годишно през 1984-1989 година и 2004-2007 година

Ако геополитическата обстановка не се утежни, бързият стопански напредък може да продължи минимум още няколко години, счита Джей Брайсън, икономист от Wells Fargo Securities. Но има и съществени разлики. В предишното възобновяване след криза беше по-активно, показват специалистите на СИФ в отчет за световните опасности. Въпреки растежа на международния Брутният вътрешен продукт и търговията директните задгранични вложения /ПЧИ/ през 2017 година се сринаха с 16% до 1,52 трилиона $ от 1,81 трилиона, заяви Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване /ЮНКТАД/. Цената на оповестените нови планове спадна с 32% до 571 милиарда $, това е минималното равнище от 2003 година Това е отрицателен дълготраен знак, се споделя в отчета.

През 2018 година ЮНКТАД чака растеж на ПЧИ до 1,8 трилиона $. Още едно разграничение: нормално стопанската система при подобряването на обстановката става по-открита, само че през 2017 година, по данни на Global Trade Alert, държавните управления са въвели 642 протекционистки ограничения – съвсем два пъти повече, в сравнение с през 2010 година При това на Съединени американски щати се падат 143 ограничения, с 59% повече, в сравнение с през 2016 година Икономиката и демокрацията също поеха по обособени пътища: през 2017 година в класацията „ Свободата в света “, съставяна от Фрийдъм хауз, 71 страни утежниха своите позиции и единствено 35 ги усъвършенстваха.

Нивото на независимост понижава от 2006 година, процесът се форсира изключително през последните години. Майкъл Корбат, общоприет шеф на Citigroup, е смутен от спорната икономическа обстановка, при която не е ясно даже по какъв начин изгубването на лесните пари от централните банки ще се отрази и на стопанската система, и на пазарите, а също по този начин от отсъствието на реакция на последните на такива събития като бюджетните проблеми на Съединени американски щати, успеха на Доналд Тръмп, гласуването за Брекзит. „ Когато настъпи новият спад /а той ще настъпи/, той по-скоро ще бъде доста по-рязък, в сравнение с, в случай че бяхме изпуснали малко пара по пътя “, съобщи Корбат в Давос.

Характерната за предишните десетилетия връзка сред политическата непоклатимост и икономическия напредък е скъсана, съобщи през ноември в Лондон Тина Фордхъм, основен световен политически анализатор на Citi. Геополитическите опасности са се нараснали, само че волатилността на пазарите е ниска, а стопанската система се форсира. Политическите водачи не виждат реакция на пазарите, която би ги принудила да се вълнуват и затова не са мощно заинтригувани от това да понижат тези опасности, предизвести Фордхъм.

Индексът на акциите на развитите страни MSCI World набъбна през предходната година с 20,1%, а показателят на разрастващите се страни MSCI Emerging Markets – до 34,3%. От началото на годината до 22 януари те прибавиха 5,6% и 6,9% надлежно. Американският S&P 500 и японският Nikkei 225 през 2017 година прибавиха над 19%, а през тази Nikkei доближи 26-годишен най-много. Индексът Dow Jones през този месец взе дистанцията от 1000 пункта – от 25 000 до 26 000 – единствено за осем търговски дни, което беше връх в неговата история. Индексът на Московската борса, който година по-рано загуби 5,5%, през януари скочи с 9,4 %. Ако лихвите порастват по-бързо, в сравнение с се чака, „ не е мъчно да се планува срив на фондовия пазар “, съобщи в Давос Рогоф.

„ Не знам, по какъв начин на това ще реагират останалите пазари, от творбите на изкуството до биткойна “. Пазарите могат „ изцяло ненадейно “ да се извърнат без всякаква забележима причина, съобщи в изявление за CNBC в Давос професорът от Йейлския университет и нобелов лауреат Робърт Шилър. „ Хората питат: какво ще предизвика корекцията на пазара? Но стартов механизъм може и да няма, самата динамичност на балоните в последна сметка ще докара до техния край “, сподели той. „ Макар че растежът на американския фондов пазар може да продължи и през тази година “, добави Шилър.

Фондовият пазар на Съединени американски щати се намира на късния етап на цикъла, затова ние следим „ избухливо рали “, което ще бъде подхранвано от парите на банките, фирмите и вложителите, уверен е Рей Далио, създател на най-големия в света хедж-фонд Bridgewater Associates: „ Ако седите върху пари и не ги влагате, ще се чувствате като простак “. Икономическата обстановка е идеална, счита той. „ Инфлацията не е проблем. Растежът на Брутният вътрешен продукт е добър, всичко е сносно, а и има добър тласък под формата на данъчна промяна “ вследствие на който данъкът върху фирмите е намалял от 35% на 21%, сподели Далио пред CNBC.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР