Снимка БГНЕСФизици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав

...
Снимка БГНЕСФизици от Русия и редица други страни създадоха гъвкав
Коментари Харесай

Създадоха синтетичен аналог на кожата на хамелеона

Снимка БГНЕС
Физици от Русия и редица други страни сътвориха еластичен материал, кадърен да трансформира цвета си, като кожата на хамелеона, употребявайки полимерни материали от ново потомство, оповестява РИА Новости, представена от БГНЕС. Рецептата за неговото произвеждане е оповестена в списание Science. Кожата на хамелеоните от дълго време е в областта на интереса на физици и други учени. Едва неотдавна те открили, че маскировката на тези влечуги е издигната въз основата на " високи технологии ", фотонни нанокристали, с оптически свойства, които животното може свободно да управлява.

Хамелеонът просто разтяга кожата си, увеличавайки дистанцията сред кристалите и карайки светлината по друг метод да взаимодейства с тях. През последните години учените съумяха да основат няколко материала, които се държат по сходен метод. Всички те обаче имаха един общ минус: не бяха гъвкави, като кожата на хамелеона, и не можеха да се разтягат или да се свиват.

Руските учени и техните задгранични сътрудници съумяха да решат този проблем посредством основаване на специфичен полимерен материал, който не губи свойствата си при разпъване и се държи съвсем като естествена кожа. В основата му са така наречен еластомери - специфичен вид полимери, към които се отнася елементарният каучук. Те се състоят от набор от успоредни влакна от материя, тясно свързани една с друга, само че без да са съединени посредством здрави връзки. Поради това те елементарно се разтягат и се свиват, след което се връщат в предходната форма, когато източникът на дисторция изчезне.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР