Снимка БГНЕСБосна и Херцеговина очаква да получи статут на страна

...
Снимка БГНЕСБосна и Херцеговина очаква да получи статут на страна
Коментари Харесай

Босна очаква да получи статут на кандидат по време на българското председателство на ЕС

Снимка БГНЕС
Босна и Херцеговина чака да получи статут на страна претендент за член на Европейски Съюз по време на идното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз, започващо от началото на 2018 г, предава БГНЕС.
Това съобщи председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич на конференция с българския министър председател Бойко Борисов.

Преди ръководителите на двете държавни управления да застанат пред микрофоните министрите Ивайло Московски и Исмир Юско подписаха съглашение за изменение на Спогодбата сред българското държавно управление и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари.

Документът има за цел да насърчи съдействието в региона на автомобилния превоз сред двете страни. Прилагането му ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони, ще докара до общото понижаване на експлоатационните разноски и благоприятни условия за коопериране сред превозвачите на основата на търговски и пазарни съглашения и бизнес правила.

Звиздич сподели, че на посещаване в Сараево са „ едни наши същински другари “ и изрази предпочитание Босна и Херцеговина и България да продължат дружно да работят по планове, които са значими за Западните Балкани. Премиерът на Босна и Херцеговина означи незадоволителното ниво на икономическите взаимоотношения сред нашите две страни и също по този начин означи, че с Борисов са разискали минусите, съществуващи във връзка с транспортната инфраструктура. Той изрече и догатката, че е допустимо реализирането на въздушна линия София-Скопие-Сараево при евентуално разискване на тази вероятност със заинтригувани самолетни компании.

„ От една страна имаме действителен късмет, от друга не би трябвало да бъдем и прекомерни оптимисти “, сподели в отговор Бойко Борисов. Според него хубавото е, че ориста на Западните Балкани е в нашите ръце. От една страна имаме Брекзит, а от друга – един голям пазар с прелестна природа и големи благоприятни условия на Балканите ". Борисов акцентира, че шансът идва от това, че председателство на Съвета на Европейски Съюз първо ще е на България, след това на Австрия и Румъния. Но още веднъж акцентира, че историческият късмет е в ръцете на самите Балкани и в това отношение никой различен не може да ни помогне.

„ Ако ние всичките не разберем, че предишното би трябвало да се остави в историята, а ние би трябвало да гледаме напред. Всяко връщане към даже недалечното минало унищожава всички вероятности. Не може да има неразрешени въпроси и да ги слагаме под стола и да споделяме, че когато влезем в Европейски Съюз, ще се решат по някакъв метод. Трябва да ги решим в този момент – с цената на всички политически жертви. Западните Балкани не могат без Сърбия, Македония, Черна гора, само че не могат и без Босна и Херцеговина “, сподели Борисов.

Премиерът акцентира, че двустранните проблеми би трябвало да се вземат решение от политическите елити на съответните страни, а не да се чака решението да пристигна от европейците. Бойко Борисов разказа нуждата от разгръщането на оптимална транспортна инфраструктура на Балканите. Надявам се всички ние да бъдем на висотата на това, което чакат балканските нации, акцентира Борисов. След това министър председателят ни и водената от него делегация отидоха на диалози с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович, споделя още БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР