Снимка: БГНЕС Партия Да, България поиска икономическият министър Емил Караниколов

...
Снимка: БГНЕС Партия Да, България поиска икономическият министър Емил Караниколов
Коментари Харесай

Да, България иска оставката на Караниколов – вреден е за икономиката


Снимка: БГНЕС

Партия " Да, България " изиска икономическият министър Емил Караниколов да подаде оставката си, защото с държанието си към въпросите с оръжейните предприятия " Дунарит " и " Емко " посочил, че държанието му е несъответстващо и нездравословно.

Според партията на някогашния правосъден министър от втория кабинет на ГЕРБ Христо Иванов поредицата от цесии на заема на " Дунарит " от банкрутиралата КТБ са били преднамерени и добре планувани, с цел да стигнат до " Държавната консолидационна компания ", на която в последна сметка " Дунарит " заплати към 50 млн. лева по задълженията си, с цел да предотврати придобиване от страната. Това обаче е осветило търговски връзки на държавните институции с офшорката " Виафот ", която е свързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

От " Да, България " считат, че тези дейности на страната, прекъсването на лицензите на " Дунарит ", както и към " Емко ", което претендира да е негов притежател, а също и прехвърлянето на поръчки на " Емко " към държавното ВМЗ, са непремерени реакции на държавните институции, чието острие се е оказал Караниколов.

" Сигналът е даден и той е категоричен – посредством държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по повод отбраната на частната благосъстоятелност и обезпечаването на идентични правни условия за стопанска активност. Това не е първата укорима изява на Караниколов, само че изрично е задоволителна да го накара да поеме политическа отговорност поради поста, който заема. В предишното, като шеф на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални покупко-продажби като продажбата на " Булгартабак “ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, комфортно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски ", написа в мнението на " Да, България ".

Предложенията на Караниколов за придобиване на „ Дунарит “ от страна на страната, придружено от предложение за основаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развиване на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а явен образец за впрягане на държавната мощност в посока на преодоляване на субекти в отрасъл с доходи от над 1 милиарда евро годишно, считат още в партията на Христо Иванов и упорстват за оставката му.

Призив за отдръпването му оправиха предходната седмица и от АБВ – също извънпарламентарна партия, само че Караниколов даде знак, че не счита да напуща поста като изясни, че всяко негово деяние е подбудено от угриженост за бранша и за предотвратяването на произшествия с гърмежи на площадките на военни фабрики, каквито имаше в предишното.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР