Снимка: архив, Булфото Големият брой места във висшите училища у

...
Снимка: архив, Булфото Големият брой места във висшите училища у
Коментари Харесай

Висши сметки: 70 хил. места във ВУЗ-овете, а само 55 хил. завършват!

Снимка: списък, Булфото
Големият брой места във висшите учебни заведения у нас e съществена причина някои от специалностите да остават незапълнени. Това стана ясно от думите на ректора на Софийския университет професор Анастас Герджиков.

Най-старото висше учебно заведение в България, което тази година ще означи 130 години от основаването си, обаче, съумява да запълни до 95 % от бройките си след третото класиране.

Ако допреди няколко години кандидат-студентите  у нас са били 110 хиляди, то към днешна дата броят им е намалял до 55 хиляди души. " Въпреки това обаче продължаваме да поддържаме 70 хиляди места в университетите. Това е главната причина за дефицита на студенти ", счита ректорът.

По думите му обаче Министерството на образованието е почнало съответна политика за понижаване на местата за банкет във висшите учебни заведения, като един от критериите, по които се отпускат бройките, е качеството на образованието, което съответните ВУЗ-ове дават.

" Освен че се понижават там, където качеството е най-ниско, се понижават и по една формула, която регистрира какъв брой са били претендентите предната година ", сподели проф. Герджиков пред " Дарик ".

На въпрос кои са специалностите, за които има минимум искащи и остават свободни места, ректорът на СУ отговори: " Специалностите, за които остават свободни места, се редуват всяка година по този начин, както специалностите, за които има най-вече претенденти, се редуват всяка година. Но има такива, които постоянно са доста търсени и такива, които са минимум търсени ".

Той уточни, че най-търсена е логиката на психиката: " Най-много търсена е логиката на психиката. Никой няма пояснение за това, сложно е, освен поради това какво ще работят след това, а и поради ползите на самите кандидат-студенти е очевидно ".

По думите му най-зле като търсене са някои от естествените науки, което дефинира като доста тъжно, защото те са извънредно нужни. Като образци проф. Герджиков уточни някои от специалностите в региона на физиката.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР