Снежана Райкинска е основател и управител на първата агенция за

...
Снежана Райкинска е основател и управител на първата агенция за
Коментари Харесай

Снежана Райкинска

Снежана Райкинска е създател и шеф на първата организация за ИТ асортимент в България Bulwork, която разполага с офиси в София, Пловдив и Ямбол, а в Германия работата є се реализира през партньорска компания. „ Бяхме първи в това, което предлагахме на пазара – много екзотично, и в полза на истината повече ни се довериха задграничните компании, в сравнение с българските, тъй като услугите, които предлагахме, бяха познати в Западна Европа и Съединени американски щати. Сега нещата са много разнообразни. Има съперници на пазара, започването на какъвто и да е дребен бизнес в областта на услугите изисква половин милион лв. начален капитал, с цел да може да се започва обикновено “, споделя Снежана Райкинска.

Bulwork е пионер в подбора на висококвалифицирани експерти в България с повече от 18 години наличие на българския пазар. В момента над 30 души са заети в организацията, като с изключение на обичайните действия по асортимент компанията прави оценка на чиновниците, изследване на равнищата на възнаграждение и трендове за развиване на ИТ бранша, изследване за главните бонусни и обществени политики в страната. През годините Bulwork е работила с над 400 компании. Снежана Райкинска има бакалавърска и магистърска степен в региона на човешките запаси от УНСС.

Новото потомство дами в бизнеса

„ Харесвам това, че са млади, напористи, нямат доста от предразсъдъците, от които страдаше моето потомство – поколението на прехода, което, за жалост, по този начин и не взе полагаемото му се в този живот. От друга страна, те пък нямат нашето самообладание да „ копаят “ и да следват една посока непрекъснато. Бидейки представители на поколенията Z и милениум, бързо сменят своите цели и ползи. Това, несъмнено, има своите преимущества и дефекти. Ние в Bulwork имаме обичаи да се доверяваме на младите чиновници – непрекъснато. Това носи много сила и нови хрумвания и считам, че този печеливш ход ни е оказал помощ във времето, с цел да се утвърдим като водещи в сектора. “

Извън бизнеса

„ Когато мога, обичам да търча в парка. В момента пребивавам в Германия и популярност богу там има доста благоприятни условия, където човек може да тича. Когато имам време, играя баскетбол и футбол с моите деца. В България несъмнено най-вече обичам да навестявам нашите планини. Имаме невероятна природа, въпреки и да не го оценяваме. В момента чета няколко книги по едно и също време. На немски език чета „ Поколение 1000 евро “, в която се споделя за новото изгубено потомство на младите работещи небогати в Европа. “

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Може да се каже, че всеки ден е предизвикателство за мен, тъй като в нашата активност е мъчно да се предвижда по какъв начин ще приключи работният ден. Тъй като работим главно с хора, нещата са много комплицирани. Но може би най-големите провокации занапред предстоят с цифровата промяна на бизнесите. Прогнозата ми е, че ни чакат съществени промени, забележителна част от настоящите специалности след 10 години няма да ги има. Една част от специалностите в България към този момент ги няма заради икономическата и социална обстановка. Но занапред идват съществени провокации пред фирмите и метода, по който са структурирали бизнесите си. Ще би трябвало да се разделят с част от хората си, друга част ще би трябвало да обучат и да развиват в нова тенденция, с цел да отговорят на пазарните условия. Няма да е елементарен този преход.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Какво бихте трансформирали в българската бизнес среда, с цел да бъде по-привлекателна за бизнесмени и вложители?

– Мисля, че българските бизнесмени са свършили доста, с цел да бъде привлекателна нашата страна за задгранични вложители. От опита си мога да кажа, че хората, които се пробват и вършат бизнес в България, имат доста по-комплексни умения от сътрудниците си на Запад и Изток да вземем за пример. Относно бизнес средата - като цяло тя е много добра в България, като се радваме на едни от най-ниските налози в Европейски Съюз и ниски цени за наеми на жилища. Това, което бих направила, е доста по-лесен достъп на чужденци до работния пазар в България. За всички европейци и жители от страните отвън Европейски Съюз, като Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Молдова, Украйна, Турция, бих предложила да имат улеснен достъп и да не се изискват специфични разрешителни за работа.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук единствено поради огромния си шанс, какво ще отговорите?

– За да съумеете, несъмнено ви би трябвало най-малко дребна доза шанс. Хората, които срещате, решенията, които взимате, доста пъти са плод на щастливи случайности. Разбира се, 90% зад триумфа стоят доста непосилен труд и неизменност, само че без щастливите случайности, както бих определила думата „ шанс “, нещата нямаше да се получат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР