Снабдяването с модерно оборудване ще бъде почти невъзможно. Забраната за

...
Снабдяването с модерно оборудване ще бъде почти невъзможно. Забраната за
Коментари Харесай

Ефектите от американските санкции срещу китайските производители на чипове

Снабдяването с съвременно съоръжение ще бъде съвсем невероятно. Забраната за работа на американски жители в китайски компании също удря сектора съществено. Последствия ще има и за световните водачи на пазара на полупроводници.
Съединени американски щати оповестиха нов пакет наказания против китайските производители на чипове за памет, като по този метод целят да ги изолират от опцията за действителна конкуренция.

Според новите условия за надзор върху износа полупроводниците, създадени с американска технология за потребление в изкуствения разсъдък (AI), високопроизводителни калкулации и суперкомпютри, могат да бъдат продавани в Китай единствено с лиценз за експорт. Даденото позволение ще бъде извънредно мъчно за приемане, настояват източници на Financial Times.. Говорител на Белия дом удостовери, че разпоредбите ще бъдат малко по-леки за компании, които са владеене на " мултинационални притежатели ".
Реклама
Освен това Вашингтон не разрешава на американски жители или организации да работят с китайски производители на чипове, като и в този случай ще има изключения, само че ще е нужно категорично позволение. Пакетът също по този начин строго лимитира износа към Китай на принадлежности и технологии за произвеждане на чипове, които локалните компании биха могли да употребяват за създаване на лично съоръжение. Огромен удар Експерти разказват решението на администрацията на Джо Байдън като голям удар по локалното произвеждане. Ограниченията върху оборудването за чипове най-вероятно ще обиден изключително тежко две от най-големите китайски компании за произвеждане на чипове с памет - Yangtze Memory Technologies (YMTC) и ChangXin Memory Technologies, написа Nikkei. И двете компании сега са в развой на разширение на индустриалните си благоприятни условия, откакто търсенето се усили съществено от пандемията насам. Тази задача става доста по сложна за осъществяване според новите правила на Вашингтон. Източници на Reuters настояват, че YMTC към този момент е почнал диалози с доставчиците си от Съединени американски щати, като ги принуждава да аплайват за позволения, колкото и да е дребен шансът те да бъдат получени.

Според анализатори от Bank of America (BofA) глобите ще обиден логическите чипове, проектирани през последните четири до пет години, и чиповете DRAM, проектирани след 2017 година " Това е тяхното (за китайските компании) едва място сега - те изостават в технологиите и разчитат на по-стари принадлежности и технологии ", сподели пред Financial Times Уейн Лам, анализатор в CCS Insight.

Според разбор на Boston Consulting Group има минимум 23 типа съоръжение за произвеждане на чипове, за които американски компании управляват повече от 65% от международното предложение.

Сериозен проблем е и този, обвързван с американските жители и тяхното бъдеще в китайските компании. " Това е по-голяма бомба от това да ни спреш да купуваме съоръжение ", сподели началник на отдел за човешките запаси в подкрепян от страната цех за полупроводници пред Financial Times.
Реклама
" Имаме [притежатели на американски паспорти] в нашата компания на някои от най-важните позиции ", сподели тя, наричайки ги " главно оръжие " за създаване на технологии. " Трябва да намерим метод тези хора да продължат да работят за нашата компания. Това е доста мъчно. Повечето хора не желаят да се откажат от американските си паспорти ", добави тя.

Изпълнителен шеф на снабдител на полупроводникови материали пък споделя, че неговата компания ще би трябвало да размени целия американски личен състав по продажби и техническата поддръжка. Последствията ще бъдат усетени световно Тъй като китайският пазар на полупроводници от позиция на крайните консуматори съставлява близо една четвърт от международното търсене, задграничните снабдители също са подготвени да понесат удар. Американският производител на съоръжение Applied Materials е генерирал 33% от продажбите си за предходната година в Китай, а Lam Research - 31%. Lam Research уточни YMTC като значим клиент в годишния си отчет, а BofA пресмята, че 6-7% от продажбите на Lam Research са към YMTC. Ситуацията при софтуерният колос Intel е сходна. Голяма част от процесорите от висок клас на компанията са създадени точно за китайски суперкомпютри. Това е повода BofA да чака рестриктивните мерки да обиден до 10% от продажбите на Intel.
Свързани публикации Съединени американски щати няма да пречат на корейските производители на чипове в Китай 9 октомври 2022, 12:07 Италия и Intel избраха района на Венето за завода за чипове 26 септември 2022, 13:57 Samsung Electronics влага 5 милиарда $, с цел да стане въглеродно неутрална компания до 2050 година 18 септември 2022, 11:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР