Сн. БГНЕС Учителските заплати да се увеличат с 18% от

...
Сн. БГНЕС Учителските заплати да се увеличат с 18% от
Коментари Харесай

Синдикатите поискаха по-високи заплати за учителите от октомври


Сн. БГНЕС

Учителските заплати да се усилят с 18% от 1 октомври, а не от 1 януари следващата година изиска Синдикатът на българските учители в петък. Министърът на образованието Красимир Вълчев напомни, че в бюджета за тази година актуализация на възнаграждението на преподавателите не е планувано, само че в случай че бюджетът разрешава, ще се водят диалози тя да бъде изтеглена с няколко месеца.

Всъщност държавното управление направи това през предходната година, когато подвигна заплатите на учителите с 15% от септември. При образуването на бюджета за тази година беше обяснено, че за 2018 година актуализация не се планува, защото растежа на възнагражденията през предходната година бил изпреварващ и трябвало да се случи през тази година. В държавната стратегия е заложено двойно нарастване на учителските заплати до края на мандата.

Според ръководителя на Синдиката на българските учители Янка Такева растежа на преподавателските хонорари би трябвало да се изтегли от октомври, защото през тази година ще се пенсионират 4200 учители и би трябвало да се стимулират младежите да влязат в просветителната система. За растеж от 18% били нужни 93 млн. лв..

Средната възраст на българските учители в този момент е сред 52 и 55 години, като нашата цел е да има кадрово застраховане на просветителната система - с квалифицирани и добре готови фрагменти, изясни Такева. По думите ѝ това е един огромен проблем, а различен е обвързван с превъзмогването на феминизацията на учителската специалност.

" Средната брутна заплата в този момент за педагогическия личен състав е към 1080 лв. в системата на образованието, а междинната съществена заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лв., върху които има спомагателни хонорари - най-вече за прослужено време, зависещо от трудовия стаж ", изясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че в някои учебни заведения брутните заплати надвишават 1500 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР