Сн. БГНЕС Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи цялостен

...
Сн. БГНЕС Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи цялостен
Коментари Харесай

Общинска фирма ще се проверява заради извадените от бул. Дондуков павета


Сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще разпореди повсеместен одит на общинската компания " Софинвест " поради подозрения на жители и общински съветници за изчезнали павета, извадени при ремонта улици в столицата. " Ако инспекцията покаже някакви проблеми, персонално ще сезирам прокуратурата ", изясни Фандъкова в отговор на запитване на общинския консултант Иво Божков (Реформаторски блок).

Според Божков не е ясна ориста на към 8000 тона павета, извадени от столичния бул. " Ал. Дондуков ". Ставало въпрос за 2.5 млн. гранитни блокчета, чиято продажна цена била висока.

Твърдението на Божков беше коментар по отговор на Фандъкова по негово запитване в границите на съвещанието на Столичния общински съвет. От отговора излиза наяве, че паветата и всички строителни материали, които могат да се употребяват наново, се съхраняват в склад на общинското сдружение " Софинвест ". То дава отговор за отчитането на постъпилите в склада количества, както и за изписаните от там материали. Те се давали единствено на компании, които имат контракти за поправки с общината, а извадени към този момент павета, се употребили за павиране на други улици.

При ремонта на столичния бул. " Ал. Дондуков " бяха подредени нови павета единствено в сектора от Министерския съвет до ул. " Г. С. Раковски ", а павираната до скоро права до бул. " Васил Левски " беше асфалтирана. Политическите разногласия за това дали ремонтът е осъществен качествено белязаха съвещанието на Столичния общински съвет и в четвъртък. В началото на съвещанието Калоян Паргов от Българска социалистическа партия реши да подари на кмета Фандъкова директива за нареждане на паваж от 1936 година с благопожелание да я употребява.

Тя му отговори, че това е " политически цирк " и напомни, че договорът за ремонта на булеварда е до 30 ноември. За всеки ден закъснение изпълнителят " Трейс " щял да заплаща по 77 000 лв. наказателна клауза. До сходна мярка към този момент надали ще се стигне, защото сега се довършват тротоарите, а платната за придвижване към този момент са подготвени. Фандъкова напомни още, че възможни забележки към качеството на ремонта ще има след окончателното му привършване, защото обектът още не е признат от възложителя - общината.

В политическата свада се включи и Малина Едрева (ГЕРБ), която разгласи, че " нашите предшественици са били доста умни, само че Българска комунистическа партия е направила всичко допустимо, с цел да ги унищожи ". " Когато чуя Българска социалистическа партия да приказва за павета ме побиват тръпки ", разяснява Борислав Борисов от Реформаторския блок, имайки поради работата в трудовите лагери, съществували при комунистически режим.

Спорът продължи отвън залата. Пред публицисти Николай Стойнев от ГЕРБ разяснява планувания за неделя митинг против ръководството на столицата, проведен от групата " Спаси София ". Той е предизвикан от противоречивото качество на ремонтите в града. Според Стойнев митингът е политически. Той загатна, че е инспириран от Българска социалистическа партия, защото уредниците призовавали и общински съветници да се включат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР