Смятаме, че на този етап няма опасност от колапс на

...
Смятаме, че на този етап няма опасност от колапс на
Коментари Харесай

Пред колапс ли е турската здравна система?

" Смятаме, че на този стадий няма заплаха от колапс на здравната ни система, защото коефициентът на претовареност на болничните кревати в страната е 57,8 на 100, на леглата за интензивно лекуване - 68,7 на 100, а на респираторите - 31 % ". Това уточни турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа в документално изказване след следващото съвещание на Консултативния съвет за битка против ковид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди време министър Коджа бе подчертал върху обстоятелството, че коефициентът на претовареност на леглата за интензивно лекуване е определящ фактор, когато се взима решение за или срещу използване на локдаун. " По-рано декларирахме, че нашата здравна инфраструктура не е с безграничен потенциал. Към момента имаме проблеми по отношение на дефицит на кревати в интензивните отделения в някои провинции, което ни затруднява, само че в народен мащаб няма учредения за паника от колапс на здравната ни система ", уточни той. Според министър Коджа нарастването в случаите на инфектираните се дължи на разпространяването на разновидността Омикрон. " Най-бързо и най-силно Омикрон се популяризира в Истанбул, като броят на инфектираните надхвърляше по 40 хиляди на ден.

Но през последните две седмици спадна под 20 хиляди на ден. В Ескишехир, който бе на второ място по разпространяване на случаите на Омикрон, през последната седмица регистрирахме спад от една трета. Очакваме, че ще има спад и в други провинции ", сподели той. По думите на министъра от идната седмица в турските лечебни заведения ще стартира потреблението на антивирусното лекарство Молнопиравир, за лекуване на пациенти с хронични болести над 65 години. Той уточни също,че в турските лечебни заведения към този момент са доставени първите серии на локалната ваксина Турковак за ваксиниране на жителите, наблягайки, че Турковак е надеждна ваксина, при която учените не са открили странични въздействия. " Бустерната доза не би трябвало да се пропуща. Ваксините ни пазят от епидемията и нейните последствия. А маските защищават от заразяване, заради което би трябвало да продължи всеобщата им приложимост ", уточни здравният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР