Смятам, че това беше най-правилният ход от моя страна. Това

...
Смятам, че това беше най-правилният ход от моя страна. Това
Коментари Харесай

Хинков: Периодичното изчезване на лекарства от аптеките трябва да спре

Смятам, че това беше най-правилният ход от моя страна. Това съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. доктор Христо Хинков, отговаряйки на въпрос дали съжалява, че няма да бъде включен в идващото държавно управление, в случай че има ротация.


Човек малко се изчерпва, основават се личностни взаимоотношения на злост, които могат да попречат на бъдещите промени. Неприязън от разнообразни депутати, да вземем за пример, три пъти ми желаеха оставката, посочи проф. Хинков.

Според него би трябвало да се продължат линиите на здравната политика, които бяха заложени от кабинета в оставка, а точно - Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените артикули и други „ Трябва да осигурим медикаменти за хората. Процесът на от време на време изгубване на медикаменти от аптечната мрежа би трябвало да спре “, безапелационен е проф. Хинков пред бТВ.

Той заяви, че се приготвя повсеместен комплекс от ограничения, които са заложени както в Закона за лекарствените артикули, по този начин и в подзаконовите актове, които следват с него.

Проф. Хинков изясни и аргументите за изгубването на значими медикаменти от аптечните мрежи. „ Много ми беше мъчно да схвана, за какво изчезват и досега не съм сигурен дали съм схванал изцяло. Това, което разбрах до тук е, че има огромен напън медикаментите да бъдат изнасяни по линия на реекспорта, който е законен “, сподели той.

Натискът идва от това, че медикаментите се внасят на доста ниска цена и маржът на облагата е доста огромен. „ Едно лекарство, което се внася на една цена в България, в Германия може да бъде препродадено на цена няколко пъти по-висока – от време на време 10 пъти по-висока “, сподели някогашният здравен министър. Спирането може да стане единствено посредством следене.

„ Системата за следене на медикаментите СЕСПА съществува, само че не работи. Това беше открито освен от мен, само че и от отчети. В момента има работна група, която работи, с цел да може тази система да бъде надградена с нови функционалности “, изясни проф. Хинков.

В България смъртността от сърдечно-съдови болести остава една от най-високите. По тази причина е взето 51 групи медикаменти или общо 409 препарата, ориентирани за лекуването на сърдечно-съдови болести, да бъдат 100% реинбурсирани от НЗОК. Те ще обзет 650 хиляди здравно-осигурени лица без възрастово ограничаване. Всеки болен, който пие тези медикаменти, ще ги получава гратис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР