Смятам, че шансовете за излизане от блокадата (на присъединителните преговори

...
Смятам, че шансовете за излизане от блокадата (на присъединителните преговори
Коментари Харесай

Заев сметна: 50% по-висок шанс за Скопие след изборите

Смятам, че възможностите за излизане от блокадата (на присъединителните договаряния с ЕС) ще се усилят с 50 % след изборите. И в България, и в Северна Македония имаме избори (местни – бел.ред.). Политиците са доста характерни, само че ние продължаваме с диалозите, имаме тематики пред двете страни и съществува решение, сподели министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев на откриването на срещата на върха за Западните Балкани на " Икономист ", която се организира в хибриден формат в Скопие, заяви МИА.

Решението сред Северна Македония и България, сподели Заев, ще бъде мощно обръщение за окуражаване на задачите Западни Балкани, защото това, което се случва в Черна гора, Косово или където и да е било, има въздействие върху всички останали.
Вярвам, че съществува решение и имам опит в намирането на доста решения през миналите четири години. Лично имам вяра, че до края на тази година е допустимо решение, съобщи Заев, представен от Българска телеграфна агенция.

Продължаваме да работим. Продължаваме с нашия път, първо с другарство, посредством което ще получим доста. И двете страни сме членки на НАТО, а предходната година Европейски Съюз одобри решение за начало на договарянията. Ние сме горди от всичко, което се случва, без значение от това, че имаше пандемия, сподели Заев.

България чака Северна Македония да подпише нов документ с шест съответни уговорката, с цел да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната ѝ рамка за участие в Европейски Съюз. От Скопие към този момент няма действителни стъпки в отговор на българските условия, а София не дава никакви сигнали, че е вероятен бърз пробив.

Въпреки това Заев от време на време повтаря, че чака казусът да бъде решен още през декември. Натискът на Европейска комисия, Съединени американски щати и някои страни членки към София остава мощен, само че на европейско равнище има и някои от богатите страни, които имат запаси към разширението на Европейски Съюз.

България не утвърди преговорната рамка на Скопие поради продължаващите исторически операции и езика на омразата.

За по-умерена позиция са " Демократична България " и Движение за права и свободи, а неотдавна и ГЕРБ. След като кабинетът на Бойко Борисов забърка рецесията със Скопие, изненадващо водачът на ГЕРБ прикани в предизборната акция Скопие бързо да влезе в Европейски Съюз. " Продължава смяната " също се разгласи за намирането на решение.

" ИТН " на няколко пъти удостовери, че не счита да прави каквито и да е взаимни отстъпки по отношение на Скопие. Българска социалистическа партия е на същата позиция.

Мнозинството българи също поддържат сходно държание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР