Смятам, че през последната година преминахме през много неща. На

...
Смятам, че през последната година преминахме през много неща. На
Коментари Харесай

Кенет Мертен: Късметлии сме да имаме България за свой съюзник и партньор

Смятам, че през последната година преминахме през доста неща. На първо място видяхме по какъв начин България и Съединените щати работят взаимно по извънредно добър метод. Това разяснява посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Кенет Мeртен по „ Дарик радио ”.

 

Той дефинира като значим миг 120-ата годишнина на дипломатическите връзки сред двете страни. „ Винаги е значимо да се обръщаме обратно, само че моят взор е прекомерно насочен към бъдещето и това, което следва ”, добави Мертен.

 

Посланикът направи равносметка за постигнатото дружно сред Съединени американски щати и България през отиващата си година. „ Успяхме да работим за подкрепяне на модернизацията на Българската войска, доста съм горделив и че успяхме да доведем огромна група американски компании тук като евентуални вложители ”, регистрира Мертен.

 

Той разясни, че в този момент двустранната търговия възлиза на над 2 милиарда $ годишно. „ Това е доста. Наистина има и устойчиво наличие на вложители от Съединени американски щати в България, които основават работни места и благоприятни условия за хората. Очаквам с неспокойствие да посрещна още американски компании в страната през идващите години. Това са някои от нещата, които сме постигнали дружно ”, сподели още посланикът.

 

„ Когато две страни са съдружници и сътрудници, каквито са България и Съединени американски щати, имаме доста неща, които да обсъждаме и върху които да работим и това е хубаво. Едно от нещата, които желаеме да свършим тук, е да изразим своята благодарност към България за партньорството и за това, че сте добър съдружник в НАТО, както и сътрудник с останалите страни членки на Европейския съюз и със Съединените щати. Ние споделяме доста общи полезности. Това са нещата, към които се стремим ”, акцентира Мертен.  

 

Според него България е постигнала сериозен прогрес в енергийната диверсификация и в напъните си да премине от единствен снабдител към разнообразни такива. „ Смятам, че за всяка страна, в това число България, да разполага с разнородни източници на сила и с разнородни търговски сътрудници, е потребно и скъпо. Що се касае до газа, България беше в действителност способна да реши чудесно казуса, когато „ Газпром ” прекъсна доставките на 27 април предходната година. С помощта на съдействието и с другите сътрудници в района, и със Съединените щати откри други източници на газ ”, добави посланикът.

 

„ Сега имаме и газовия интерконектор сред Гърция и България, който също дава от ден на ден разнообразни източници на газ освен за България, само че и за целия централноевропейски район. Това ще даде положителни благоприятни условия за България да завоюва средства, да построи своята лична инфраструктура ”, сподели Мертен. 

 

„ България също по този начин реализира добър прогрес, като сложи основи за рационализация на своята войска. Бяхме положителни сътрудници в тази област. България през идващите години ще модернизира военното си съоръжение Това ще бъде от изгода освен за страната, само че и за целия алианс на НАТО. Ние, както и украинците, сме доста признателни за това, което България имаше опция да им даде, до момента в който те се намират в сложна обстановка. Това са единствено три от достиженията на България ”, регистрира той.

 

Мертен е уверен, че България има „ извънредно доста неща ”, с които да се гордее. „ Тя е член на Европейския съюз, който е най-голямата организация от този жанр в света. Той е един от най-сериозните стопански играчи световно. България е част от НАТО.

 

Алиансът също през тази година направи някои доста значими стъпки. Ние препотвърдихме и подчертахме своите общи цели за групова защита против външни закани. България е и красива страна. Бих желал да мога да направя още, с цел да привлека повече туристи тук. Вече посрещнахме доста посетители в България и цялото ни лято е запълнено от гости, които ще ни гостуват. По този метод се надявам, че ще създадем своя дребен принос за поощряване на туризма в България. Тук има доста, с което хората би трябвало да се гордеят. Разчитам, че българите схващат и осъзнават това ”, е мнението му.

 

От вероятността на Съединени американски щати, посланикът разясни, че са горди от партньорството през последната година, само че и преди този момент. И разясни, че се работи за включването на България в програмата за безвизово пътешестване. „ През последната година изключително доста сме признателни за това, че успяхме да работим дружно в толкоз тясно съдействие. Съдействаме си по редица въпроси, освен свързани с НАТО и защитата. Стараем се да увеличим вложенията, работим взаимно за включването на България в програмата за безвизово пътешестване. Има още стъпки, които би трябвало да се създадат в тази посока. Бих бил извънредно благополучен това да се случи по време на моя мандат. Не съм сигурен, че ще успеем, само че сме изцяло отдадени на работата си с българските ни другари да осъществяваме това или най-малко да стигнем допустимо най-близо до тази цел в границите на моя мандат. Но не мисля, че съм този, който би трябвало да разяснява какво не е реализирано. Съсредоточен съм върху това, което сме постигнали дружно и съм доста, доста удовлетворен ”, разяснява посланикът.

Той е уверен, че най-хубавото в връзките сред Съединени американски щати и България занапред следва. „ Смятам, че дружно можем да създадем още повече, с цел да повишим просперитета освен на българите, само че и на американците. Това е нещо, което в действителност желая да видя. Наистина имам вяра, че сме по-силни дружно. Късметлии сме да имаме България за собствен съдружник и сътрудник. И ще търсим повече способи да създадем още повече неща дружно, както в икономическата сфера и в обмена сред хората, по този начин и в защитата. Гледаме към това, което можем да реализираме с общи старания през идната година ”, заключи Н. Пр. Кенет Мертен.

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР