Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото

...
Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Време е да преразгледаме 10-процентния плосък данък

Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък налог, тъй като прогресивното подоходно облагане разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото. Това съобщи в особено изявление за Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в отговор на въпрос за промяната на данъчната система - тематика, сложена при последната задача на МВФ в България.

" Когато България одобри плоския налог, беше вярно решение. Целта тогава беше да излязат парите " на ярко ". Сега имаме по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат " на ярко " с 10-процентен плосък налог. Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като вярно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане, разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото ", сподели Георгиева. 

Тя разяснява и тематиката за еврозоната. " България направи, както и останалият свят, битката с инфлацията приоритет и е реализирано много в това отношение. Инфлацията продължава да спада и чакаме да я забележим до края на годината в диапазона към 3 на 100. София има път, по който да извърши условията за влизане в еврозоната ". 

Георгиева посочи, че " щом сме във валутен ръб, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка ". " Не съм чула в Българя да има предпочитание да се излезе от валутния ръб. И тук идва въпросът - за какво ние желаеме да консумираме политика, в чието образуване ние не участваме. "

" Защо мислим, че опитът на другите страни не е от голяма важност. Ние видяхме, че страните от някогашния социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха стремглав скок на цените, а имаха усъвършенстване на икономическите индикатори ", акцентира Георгиева.

На въпрос дали счита че 2025 година остава допустима цел, Кристалина Георгиева дава отговор по този начин: " Аз считам, че е допустимо. Какво следва - до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние към момента имаме време да доведем инфлацията до равнищата, на които тя би трябвало да бъде. Това значи държавните управления до тогава да не инжектират в стопанската система проинфлационни импулси. Ако ние покрием критериите, проектът ще бъде изпълнен ".

" Ние знам, че традицията е да се влиза в еврозоната на 1 януари, само че на никое място в еврозоната няма такова решение, което да споделя, че не може да е на 1 март, на 1 юни или септември, т.е. в случай че ние сме обединени към тематиката за влизане в еврозоната, дано да я следваме поредно и тя ще се случи ", разяснява тя. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР