Смята се, че фитохимикалите, съдържащи се в повечето храни от

...
Смята се, че фитохимикалите, съдържащи се в повечето храни от
Коментари Харесай

Силата на фитохимикалите и как да си ги набавим

Смята се, че фитохимикалите, съдържащи се в множеството храни от растителен генезис, са извънредно потребни за попречване на доста болести. Знае се за съществуването на хиляди фитохимикали. Ето някои от тях с потвърдено най-ценни изгоди за човешкия организъм:

Биофлавоноиди - Известни са към 6000 от тях. Намират се основно в плодовете и сладките на усет зеленчуци. Различните биофлавоноиди имат разнообразни ползи- някои са антиоксиданти, други работят като " сътрудници ", предпазаващи от разнообразни болести. Една подгрупа на тези фитохимикали, наречена флавоноиди, включва антиоксиданта кверцетин, за който се счита, че намалява риска от сърдечно-съдови болести и защищава от катаракта. Кверцетинът се съдържа в чая, аленото вино, гроздето и зеления боб.

Алицин - фитохимикал, съдържащ се в чесъна, праза, лука, дивия чесън. Понижава високите равнища на холестерол в кръвта и подтиква имунната система.

Каротиноиди - най-известни измежду тях са бета картоин и ликопен. Те са мощни антиоксиданти, за които се счита че защищават от някои видиве рак. Отлични източници на каротиноиди са блестящо оцветените плодове и зеленчуци като манго, домати, касис, моркови, тиква и тъмнозелените листни зеленчуци.

Глюкозинолати - срещат се главно в зелечуците от семейство Кръстоцветни и изключително в броколи, брюкселско зеле, нормално зеле и карфиол. Имат мощно противораково деяние. Едно от най-силно дейните противоракови средства, създавано от глюкозинолатите, е сулфорафанът.

Кумарини- защищават от ракови болести. Портокалите са богат източник на кумирани.

Фитоестрогени- Имат химичен състав, непосредствен до женския сексуален хормон естроген и се счита, че защищават от някои типове рак, които са хормоно-зависими, като рак на гърдата и рак на простатата. Разновидност на тези фитохимикали, наречени изофлавони, могат да облекчат признаците на менопаузата. Соята и нахутът са извънредно богати на изофлавони.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР