Смяната на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) вече

...
Смяната на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) вече
Коментари Харесай

Икономическият министър: ББР трябва да финансира българския Скайп вместо да дава огромни кредити

Смяната на управлението на Българската банка за развиване (ББР) към този момент е реалност от през днешния ден в 14 часа, разписах документа за уволнението на двамата членове на Надзорния съвет на банката. Това не са трудови връзки, аз като принципал имам право да ги уволня и да оставя банката без контрол за период до шест месеца. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Трябваше да си отговоря на въпроса желая ли да изчакам утвърждение от Българска народна банка или да отвръщам още през днешния ден и да спра риска за обществените средства, който би могъл да съществува с сегашния контрол. Тези осем компании, които са получили близо 1 милиарда лв. заеми от ББР, са притеснителни освен с размера на заемите, а и с тяхната история, а топ 20-те клиенти са получили 1,8 милиарда лв., което е съвсем 90% от средствата, предопределени за нефинансовите и непублични сдружения. Т.е. 90% от парите, които е трябвало да отиват към дребния и междинен бизнес, са отивали към 20 компании. Не можех да поема риска, че още един заем от 100 млн. лв. ще бъде утвърден, до момента в който очаквам утвърждения от Българска народна банка, съобщи Петков.

В момента всеки пресен лев, отпускан от страната би трябвало да се даде целеустремено в българската стопанска система, добави той.

За мен не е значимо единствено да сменим едни хора, само че желаех да покажа нов способ. Затова чуването на членовете на Надзорния съвет на ББР беше обществено. Новите ни акционери са българските жители. Всяко едно такова решение би трябвало да е транспарантно, акцентира икономическият министър.

Той разгласи, че ще внесе нов правилник на ББР, съгласно който банката да не може да дава повече от 5 млн. лв. заем. Нямам нищо срещу да се отпускат заеми от 100 млн. лв. и повече, само че те би трябвало да се отпускат от комерсиалните банки. Абсолютна нелепост е да даваме обществени средства в една банка, която да се конкурира с комерсиалните банки. Оттук нататък този 5-милионен предел би трябвало да спре апетита за огромни заеми, уточни Кирил Петков.

По думите му ББР би трябвало да отпуска заеми главно на дребни и междинни предприятия, които имат проблем да се кредитират от комерсиалните банки, тъй като нямат история да вземем за пример, само че техният бизнес може да помогне за развиването на българската стопанска система. Представете си българския "Скайп ". Тази банка би трябвало да финансира българския "Скайп ", а не огромни компании, които без проблем могат да вземат заеми от комерсиалните банки, означи Петков.

България навлиза в нов стадий на възобновяване. На бизнесите им би трябвало ликвидност, с цел да се възстановят. Така че с ограниченията, които ще предприемем, се надявам, че ще спрем страховете, които се чуват в публичното пространство, сподели още служебният министър на стопанската система.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР