Смяната на главния прокурор Иван Гешев и назначаването, макар и

...
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и назначаването, макар и
Коментари Харесай

Денков: Смениха Гешев и започна разваляне на сглобката

Смяната на основния прокурор Иван Гешев и назначението, въпреки и краткотрайно на Борислав Сарафов, се оказа допустима причина за „ повреждане на сглобката “ сред ръководещите ПП-ДБ и ГЕРБ. Разкритието пристигна от премиера Николай Денков в коридорите на Народното събрание.

Според него незабавно след отстраняването на Гешев е почнал и разпадът на координацията сред двете обединения по повод както на законодателния развой, по този начин и на изпълнителната власт в подтекста на назначенията на зам.-министрите и регионалните шефове в близко бъдеще.

Денков предизвести, че въпреки разговорът в Министерски съвет сред Политическа партия и ГЕРБ да върви, в това число с външната министърка и предстоящ министър председател Мария Габриел, към този момент се усещало буксуване в Народно събрание.

„ Ако наблюдавате по какъв начин се разви динамичността на връзките сред двете групи в Народно събрание, ще видите, че някъде там беше изменен метода, макар че в същото време вървеше процесът по назначение на заместник-министри и обсъждахме да използваме същия метод към регионалните шефове, дори започнахме да работим по него. Няколко дни по-късно внезапно сглобката взе да се пропуква. Сглобката значи в тази ситуация тъкмо този механизъм, който се употребява, с цел да намерим консенсусни лица, в това число и за регулаторите. Така че загубвайки процеса, който ни докара до триумф до тук, сътворяваме голям риск да се разпадне “, изясни Денков.

Той отхвърли обвиняванията на ГЕРБ за кадровите назначения и напомни какъв брой време са били водени договарянията сред двете обединения, както и че е имало промени в проектокабинета „ Денков “. Всички назначени заместник-министри били съгласувани с Мария Габриел.

„ Никой няма право да каже, че ГЕРБ не взе участие в този развой, тъй като в случай че не участваше, тези заместник-министри щяха да са назначени несъмнено още преди две седмици. Ако фактически Политическа партия решаваше сама какво да прави, от дълго време щяхме да сме назначили и регионалните шефове “, уточни министър председателят. Почти всички заместници на министри към този момент били назначени, следва да се търси единодушие и за назначението на регионални шефове.

Денков показа, че в Министерския съвет има добра кооперация, в това число и с вицепремиерката от ГЕРБ Мария Габриел. Смисъл от Народното събрание обаче има единствено в случай че са координирани законодателната и управническата стратегия.

Премиерът акад. Николай Денков отговори на думите на президента Румен Радев, че политици гледат на войната като на спектакъл. Той напомни, че България е парламентарна република и би трябвало да се съблюдават решенията на Народното събрание и постоянното държавно управление.

„ Войната си е там, където си е. Има една единствена гаранция за отбрана на България и това е нейното присъединяване в Северноатлантическия пакт “, сподели ученият и изясни, че страни като Украйна, Молдова, Армения и Грузия, които не са част от НАТО, имат съществени проблеми. „ Затова България би трябвало прецизно да съблюдава всички условия, които следват от това присъединяване, тъй като тя няма различен по-добър поръчител за нейната сигурност “, разяснява министър председателят.

„ Ние желаеме да гледаме по какъв начин бият някого до нас в профил, а в това време, в случай че нас някой тръгне да ни бие, чакаме тези, които гледаме, да ни защитят. Няма по какъв начин да стане. Ние сме част от тази групова сигурност и би трябвало да си изпълняваме отговорностите “, разяснява той.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР