Смолянският исполин Величко Чолаков ни напусна по-рано тази сутрин едва

...
Смолянският исполин Величко Чолаков ни напусна по-рано тази сутрин едва
Коментари Харесай

Ето с какво се занимаваше и какъв искаше да стане починалият Величко Чолаков

Смолянският великан Величко Чолаков ни напусна по-рано тази заран едвам на 35-години. Европейският първенец и бронзов медалист от Олимпиадата в Атина 2004 година си отиде, оставяйки половинката си Гергана и две деца – наследник, Алекс на 8 години и дъщичка Красияна на 5 годинки.

За последно Величко, който приятелите му назоваха Железния или Мечката, се грижеше за децата в спортния клуб по повдигане на тежести „ Родопа “. Още преди няколко години той оглави клуба, поемайки щафетата от дългогодишния си персонален треньор Костадин Грозданов. А клубът се трансформира в един от най-хубавите измежду подрастващите. В началото на тази година възпитаниците му обраха медалите на извършено съревнование в Смолян. Буквално прегазиха конкуренцията.

Освен с щангите, Величко искаше да стане и служител на реда. Учеше във Варненския свободен университет, а на 2 септември му предстоеше държавен изпит по специалността „ Защита на националната сигурност “.

Величко влезнал за сефте в залата за повдигане на тежести на 12 година Преди това пробвал прекомерно разнообразни типове спорт - футбол, ски, плуване. Семейството му е от Неделинско. И спортът не им е непознат - татко му Алекси е упражнявал мятане на гюле.

Един от прякорите на Величко е Железния. “Подходящо ”, коментирал самият Арнолд Шварценегер при среща с родния великан в Охайо през 2006 година Бившият губернатор на Калифорния и екшън артист предложения Величко да взе участие в шампионат на най-силните мъже в света от разнообразни спортове. Смолянският богатир изтласкал 228 кг, което е с 1 кг повече от половинвековния връх на щата Охайо. Шварценегер се възхитил от българския Big Man и се снимал с него за спомен.

Със сигурност най-лошият спомен от щангите е допинг абсурдът от 2008 година. Малко преди Олимпиадата в Пекин целият ни тим е отхвърлен, а той е осъден за четири години. Малко по-късно се ражда синът му Алекси, а по-късно и щерка му Красияна. Именно това му оказва помощ да мине по-лесно през сложния интервал. Постепенно Величко стартира да се занимава с малък бизнес – първо отваря магазин дружно със съгражданката си и също щангистка Милка Манева.

След това се занимава с импорт на коли втора ръка. Накрая се завръща в щангите и подписва контракт да се състезава за Азербайджан. Въпреки че е измежду любимците за отличие в Лондон 2012 година проблем го вади от надпреварата часове преди този момент. Българинът отпътува с проблем със зъб и висока температура. Въпреки това стиска зъби и стартира да тренира в Лондон, с цел да се приготви, само че удря тежко лявата си китка и не съумя да стартира шампионата.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Екипът на Агенция БЛИЦ изрича откровени съболезнования на околните, роднините и приятелите на Величко Чолаков

Националният тим на България с треньор Пламен Аспарухов. На фотографията до него е Величко Чолаков. Отляво на Пламен Аспарухов е Георги Марков, на фотографията са още Севдалин Минчев, Дамян Дамянов, Илиан Илиев. Долу в средата е Златан Ванев, а тъкмо над него е Алан Цагаев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР