Смолян. За 16-та поредна година в село Смилян, което е

...
Смолян. За 16-та поредна година в село Смилян, което е
Коментари Харесай

Смолян: С конкурси за производители, игри за децата и кръгла маса, в Смилян за 16-ти път се организира празника на смилянския фасул

Смолян. За 16-та поредна година в село Смилян, което е най-многолюдното в община Смолян ще се организира празник на смилянския боб на 27 октомври. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Илия Годев – секретар на Народно читалище „ Проф. Асен Златаров 1927 “ в селото. По думите му, събитието е годишно и това, с което го отличава е неговата резистентност и обстоятелството, че общността го разпознава и го поддържа. „ През 2003 г бе първото издание, като от този момент насам непрестанно то се развива и дообогатява. Тази година сме запазили трите съществени съставния елемент. Това са конкурс за най-оригинално пано и конкурс за най-оригинално и всусно ядене, като той е в две категории – за експерти и фенове. Третият конкурс, който може би е най-важният, е за производители на смилянски боб, като от няколко години наименованието му и философията му са леко изменени и той се назовава конкурс за атрактивен щанд на смилянски боб, тъй като с изключение на фасул, производителите демонстрират и други локално създадени артикули – картофи, сладка от горски плодове, обработени цвекла и други артикули които виреят и се отглеждат в района “, разясни Годев. Той посочи, че по традиция селото посреща с боб супа всички посетители и жителите на селото. А тази година ще има и курбан за здраве и благодат на локалните хора.
Новостите в празника на смилянския боб тази година са преди всичко, че има външни участия към музикално-хумористичната стратегия, която се провежда от читалището. Това са мъжка фолклорна група от село Змеица, община Доспат и женска фолклорна група за изворни песни от град Априлци, които идват особено за празника. „ Имаме нов съставен елемент, ориентиран към децата. Той се назовава „ Игрите на фасула “ и ще се организира в парка през читалището. В него най-малките гости на празника ще мерят умелост, прецизен мерник и експедитивност “, означи Годев. Той акцентира, че не би трябвало да се не помни, че този празник с изключение на да покаже селото пред гостите производителите на обичайни култури, има и значима функционалност да укрепва идентичността на локалната общественост. Именно този присъщ за региона освен на Смилян и всички селища от горното поречие на река Арда занаят – развъждането на смилянски боб.
Годев уточни, че предшестващо събитие за празника е кръгла маса, която цели да притегли вниманието и да показа пред локалните хора както традицията, по този начин и новостите в развъждането и преработката на земеделска продукция от планински региони. Първият панел в нея е ориентиран към способи на развъждане на земеделска продукция, която да я направи по-близка до характерностите на биологично създадени артикули – това са разнообразни типове технологии, които се основани на старите обичаи. Вторият панел цели да показа новостите и в частност аспектите на консервиране и преработката на земеделската продукция както в семейството, по този начин и в професионалната кухня, тъй като не е загадка, че една огромна част от реколтата се продава в района модифицирана през местата за хранене. „ Важно е да се знае по какъв начин тя би трябвало да се преработва и консервира, с цел да се запазят най-полезните качества на съответния артикул. Разбира се още веднъж се фокусираме върху присъщи артикули картофи, боб, цвекло тиква или гулия, наричана от локалните хора кочан. Не на последно място задачата на кръглата маса е да подновим полемиката по тематиката за географските означения и за нейната полза и какво тя дава на производителите в подтекста на новата европейска инструкция за отбрана на географско обозначение. В момента смилянския боб се употребява със отбрана за условна марка и географски генезис, след 2019 година ще продължим да го употребяваме, само че към този момент и в европейски мащаб “, сподели още Илия Годев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР