Смолян. Неправилната употреба на пиротехнически изделия всяка година е съпроводена

...
Смолян. Неправилната употреба на пиротехнически изделия всяка година е съпроводена
Коментари Харесай

ОДМВР – Смолян напомня за мерките за безопасност при употребата на пиротехнически изделия

Смолян. Неправилната приложимост на пиротехнически произведения всяка година е съпроводена с нежелани произшествия – пострадвания, пожари и други, като огромна част от тях пораждат по време на Новогодишните празници. Това оповестиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян .
Увеселителните пиротехнически произведения не са играчка, а взривни субстанции по смисъла на член 8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения и са сложени под позволителен режим, следен от органите на Министерство на вътрешните работи. Извършването на комерсиална активност с пиротехнически произведения в магазини без издадено позволение, както и при погрешно предпазване се санкционира с санкция и/или с имуществена глоба. Съгласно член 60. ал.6 от ЗОБВВПИ е неразрешена използването на пиротехнически произведения в транспортни средства, наоколо до леснозапалими материали, както и в регионите на здравни и лечебни заведения, образователни заведения, обществени домове, молитвени домове, храмове и манастири.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки не е напълно безвредно забавление. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или покрай лицето и косата, когато се използват в закрити пространства, могат да провокират местни изгаряния и контузии. Травми на крайниците може да провокира и натискането им с крайник.
Пиротехническите произведения от Категории 2. 3 и 4 са предопределени за потребление единствено навън!
За безвредното боравене с тези произведения от ОДМВР – Смолян напомнят следните препоръки:
-Не хвърляйте безсистемно фойерверки и бенгалски огьн!
-Не разрешавайте на дребните деца да си играят с кибрит, бенгалски огън. сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са заплахите при тяхното потребление!
-Внимавайте с използването на алкохол, когато ползвате фойерверки!
-Спазвайте законовите условия за владеене и потребление на фойерверки.
-Четете всички упътвания и предизвестия на всеки етикет, с цел да сте наясно с методите за потребление им.
-Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или железни контейнери. Особено рискова е процедура да се възпламеняват пиратките, откакто се слагат в бутилка или различен съд. Детонацията в тясното пространство разрушава бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят съществени пострадвания освен на ползващия пиротехническото произведение, само че и на инцидентно преминаващи хора.
-Използвайте подобаващи средства за запалване на фойерверките - кибрит, специфични драскала за пиратки или специфични електрозапалки, които ще ви разрешат да бъдете на задоволително безвредно разстояние. Ако е належащо, използвайте джобно фенерче, с цел да можете да различите фитила в тъмното, само че не поставяйте наоколо до фойерверка елементарно запалими материали, които могат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.
-Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрани и изчакайте към 5 минути, след което го залейте с вода.
-Когато употребявате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да ви бъдат потребни при вероятно зародят пожар.
-Внимавайте с фойерверките, когато духа мощен вятьр. Зарята може да се популяризира в посока на наблюдаващите.
-Внимавайте при преместването на фойерверките!
-Постарайте се да предотвратите възможното им изпускане.
-Никога не пушете, когато носите пиротехническо произведение със себе си.
-Не използвайте фойерверките като оръжие. Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети.
-Бъдете деликатни с животните към вас! Шумът и светлините от фойерверките постоянно плашат домашните любимци, по тази причина се убедете, че те са прибрани и затворени у дома, до момента в който вие вършиме заря.
-Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.
-Никога не разглобявайте пиротехническо произведение и не внасяйте промени в метода му на сглобяване!
Винаги спазвайте инструкциите за приложимост на изделията!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР