Смолян. На 30 юни и 1 юли 2018 г. в

...
Смолян. На 30 юни и 1 юли 2018 г. в
Коментари Харесай

Смолян: Вторият национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” ще се проведе в село Полковник Серафимово

Смолян. На 30 юни и 1 юли 2018 година в с. Полк. Серафимово ще се организира Втори народен фолклорен конкурс „ С песните на Георги Чилингиров “. Организатори са Община Смолян, кметството и НЧ „ Отец Паисий-1926 “ – с. Полковник Серафимово. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Георги Чилингиров е първият родопски национален артист, който стартира да пее и разпространява родопските национални песни още от далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и други Георги Чилингиров осъществя многочислени турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, отдадени на родопската ария.
Статутът планува Националният фолклорен конкурс „ С песните на Георги Чилингиров “ да се организира годишно. Целта е да покаже и разпространява песенното завещание на Георги Чилингиров, опциите на актуалните реализатори на български национални песни, развиването на обичайния роден фолклор, да подтиква към търсене, запазване, разпространение и разпространяване на фолклора, да подкрепя развиването на художествено-творческата активност, да възпитава обич към националните обичай, обичаи и просвета.
Участието в Националния фолклорен конкурс „ С песните на Георги Чилингиров “ – с. Полковник Серафимово е непринудено. Могат да се изявят артисти, певчески сформира и инструменталисти, които извършват песни на Георги Чилингиров и български достоверен фолклор. Могат да вземат участие и задгранични артисти и сформира, изпълняващи песни на Георги Чилингиров и български фолклор.
Регламентът е да се извърши една ария от репертоара на Георги Чилингиров и български фолклорни песни по желание, с общо времетраене на програмата – до 8 минути.
Изпълненията на участниците в Националния фолклорен конкурс се следят от жури, включващо експерти в региона на фолклорното изкуство. Журито присъжда оценки от името на Организационния комитет. Всички участници в Конкурса получават грамота за присъединяване.
Кметът Николай Мелемов м.г. сложи началото на Първия народен фолклорен фестивал „ С песните на Георги Чилингиров ”. Във фестивала участваха 25 самостоятелни реализатори и 26 състава от цялата страна. 655 участника огласиха Родопа планина и за следващ път потвърдиха, че родният фолклор е жив.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР